Ispitano 88.026 ljudi: Ako uvek idete u krevet u OVO vreme, ozbiljno ćete smanjiti rizik od infarkta!

Istraživanje je trajalo četiri godine, a rezultati su veoma interesantni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Bolesti srca su već decenijama glavni uzrok smrti ljudi, a veliki deo krivice snosimo mi sami.

Nepravilna ishrana i loš način života moraju da uzmu danak, a jedan od najvažnijih faktora je nedovoljna količina sna.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U velikoj studiji Univerziteta Ekziter, u periodu od četiri godine, učestvovalo je 88.026 ljudi, i rezultati su veoma zanimljivi.

Naime, utvrđeno je da osobe koje idu na spavanje svako veče u periodu između 22 i 23 časa, imaju najmanji rizik od bolesti srca.

Sa druge strane, odlazak u krevet u ponoć ili kasnije povezan je s 25 odsto većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dok ljudi koji u krevet idu pre 22 sata imaju za 12 odsto veći rizik.

Prosečna starost učesnika je bila 61 godina, a godišta anketiranih su se kretala od 43 do 79 godina.

Foto: Shutterstock

Učesnici istraživanja su nosili merač na ruci, pa su naučnici uspeli da prikupe podatke o vremenu kada su ispitanici išli na spavanje, i kada su se budili. Takođe oni su morali da popune formulare o svom opštem zdravlju i načinu života.

Za vreme trajanja studije, 3.172 učesnika je razvilo kardiovaskularnu bolest, a učestalost je bila najveća kod onih koji su išli na spavanje u ponoć ili kasnije, a najmanja kod onih onih koji su odlazili u krevet između 22 i 23 časa.

Foto: Shutterstock, ilustracija

– Telo ima 24-satni unutrašnji sat, nazvan cirkadijalni ritam, koji pomaže da se reguliše fizičko i mentalno funkcionisanje. Iako ne možemo da decidirano govorimo o uzročnoj povezanosti, rezultati sugerišu da je veća verovatnoća da će rani ili kasni odlazak u krevet poremetiti telesni sat, sa štetnim posledicama po zdravlje srca i krvnih sudova. Naša studija pokazuje da je optimalno vreme za spavanje u određenoj tački u 24-satnom ciklusu, a odstupanja mogu da budu štetna za zdravlje – rekao je autor studije doktor David Plans.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar