Mogao sam tu da POGINEM, ali to ne bi bilo od koristi: Tito davno otkrio šta mu je bila najveća OPASNOST

Intervju Josipa Broza iz 1972. godine sa novinarom Zdravkom Vukovićem za mnoge je značajan i danas

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: SANDEN / AFP / Profimedia

Život Josipa Broza Tita, nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, za mnoge je i dalje misteriozan, njegov lik i delo još uvek žive na prostorima bivše Jugoslavije.

Da ga se sećaju i mlade i stare generacije govori i činjenica da tek poslednjih godina isplivavaju u javnost mnoge informacije za Broza, a koje nailaze na veliku pažnju i komentare ljudi svih uzrasta. Mnogima je poznat sukob Tita i Josifa Staljina. tadašnjeg lidera Sovjetskog saveza 1950-ih godina, oko Informbiroa, istočnoevropske organizacija komunističkih partija koja je delovala od 1947. do 1956. Ipak, mnogi ne znaju da je Tito skoro 20 godina nakon tog sukoba ispričao da je znao da bi odluka o pristupanju Jugoslavije u tu organizaciju došla glave njemu lično.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Intervju Josipa Broza iz 1972. godine sa novinarom Zdravkom Vukovićem za mnoge je značajan i danas. Tito je novinaru priznao da je znao da ako ode na sastanak Informbiroa, gde su ga zvali Sovjeti, da bi poginuo:

– Ja nisam išao ni u Bukurešt ni u Kijev. Mogao sam da odem tamo da poginem, ali to neće korisno biti, tragedija će nastati onda – rekao je Tito tada.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

  1. Jugoslavija se mogla i trebala sačuvati,na način da je trebalo pohapsiti rukovodstva Srbije i Hrvatske 1990.god.Posebno je bio jak velikosrpski nacionalizam,a kao odgovor njemu pojavio se i velikohrvatski nacionalizam. Jugoslavija je bila srednje velika europska zemlja površinom i brojem stanovnika,te ekonomskom razvojem,a po međunarodnom ugledu bila je u rangu velikih i mnogoljudnoj zemalja.Da je sačuvana cela bi do Max. 1995-2000.g ušla u EU,te bi sada bila po razvoju na nivou između Poljske i Španije.

    Odgovori
  2. Prijatelju prijatelju ( nastavi dalje po Rambu Amadeusu) Ovako ukratko - usli bi Sovjeti - napravili bi od nas nesto Sto bi 90-tih zavrsilo jos krvavije.. Mislite o tome.. PS. Nisam ljubitelj lika i dela Doticnog, cak sta vise Glavni je krivac jer - nije ostavio dostojno - sposobnog Coveka da ga nasledi.. a nije jer - bili smo ispostava nečija...

    Odgovori
  3. Da je tad otisao u Bukurest, izbegli bi mnoge zlocine u Srbiji i nad srpskom narodom, cak i kosovski problem bi bio resen, Leka je bio na dobrom putu.

    Odgovori

Ostavite komentar