Koliko će se američka politika promeniti prema Srbiji?

Aktuelni odnosi Srbije i SAD-a

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Vučić i Palmer
Tanjug

Zajednički interes Srbije i SAD-a bi trebalo da bude popravljanje odnosa sa Srbijom, pitanje je samo na koji način. Amerika mora da dođe vrlo brzo pameti, jer ako ne dođe to toga, oni će kao i Britanci, jako slabiti sa uticajem u regionu. Nadam se da ćemo u dogledno vreme popravljati situaciju sa SAD-om, na ravnopravnim osnovama. 
 Naša pozicija je bolja jer nisu hteli da nas slušaju, ali njihova politika se nije ni za jotu promenila, s tim što se promenila snaga, zahvaljujući veoma značajnom ugledu Srbije. Stavovi su izneti u emisiji ”Glasno i jasno” TV Kopernikus, autorke Snežane Đorđević.

 

Božidar Spasić, bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti

 

Palmerova poseta sa bezbednosnog askpekta je veoma značajna. Ima mnogo analitičara koji kažu da se američka politika promenila, a Palmer ti dođe i kaže u lice šta misli, pri čemu se naša politika nije promenila, mi i dalje ne priznajemo nezvanisnost Kosova.

Ja umemem da kažem da je posle 5. oktobra došao 6. Tako je i Palmer došao, rekao to šta je rekao a mi možemo da se nadamo da ćemo ponovo razgovarati. Postavlja se pitanje, o čemu će se razgovarati, da li o granicama, da li o statusu. Ono što je francuski ambasador izjavio da će se spoljni faktor u odnosu na našu zemlju rešiti, pa kažu da su pritisle okupacione vlasti na Kosovu. Znate, nisu ih pritisli, nisu ukunute takse, otišao je Haradinaj,  ništa se nije suštinski promenilo. Prema tome, dolazak Palmera, u isto vreme pojaviće se tu i neko drugi, jer i u americi imate iduće godine izbore. Ponekad se pitam šta misle kada kažu, mogu Beograd i Priština da se dogovore, ali i taj dogovor mora da bude u interesu SAD-a.

 

Dejan Miletić, politički analitičar

Ja se zdušno zalažem za jačanje odnosa između Amerike i Srbije i uvek smatram da tu poziciju koju imamo treba da čuvamo. Čini mi se da bi nam važan partner trebalo da bude SAD, ali ne ova SAD koju Palmer zastupa.
Ono što sam ja zapazio, to je da  Palmer napravio mnogo diplomatskih gafova  pre dolaska u Beograd i da je on poslao tako lošu poruku u odnosu na Srbiju i srpski narod da će to biti zabeleženo kao najgori period, kao iz devedesetih godina.
Trampa Kosovo ne zanima, to se ne menja i neće se promeniti, to je jasno i našim vlastima. Mi smo normalna zemlja i u okviru institucija borićemo da spoljna situacija bude najbolja za Srbiju.

Palmerov glavni zadatak je bio da se Srbiji zapreti i da se Srbija uvede u nezgodnu poziciju.  I zamislite apsurd, da Palmer određuje šta će raditi EU!  Da podsetim, 5 članica EU nije priznalo Kosovo, i 4 zemlje NATO-a isto nije priznalo Kosovo. Prete praznom puškom, izazivaju revolt kod našeg naroda, a Palmer je glavni krivac jer nastupa pod pokroviteljstvom Stejt Departmenta. 



Izvor: 0bjektiv

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar