Decu pripremamo za napad ROSU: Srbi na Kosovu strepe od NOVOG NASILJA i preuzimanja trafostanice “Valač”

Politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije opominju da bi zauzimanje trafostanice "Valač" od strane tzv. specijalne kosovske policije značilo novo nasilje nad Srbima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Već više od 20 godina navikli smo da živimo u neizvesnosti, ali se sada, ipak, osećamo nelagodno. Nije svejedno kada kosovski specijalci prete i zveckaju oružjem.

Pogotovu što su u nedavnoj akciji u Zvečanu pucali nasumično na ljude, upadali u dvorišta, bacali suzavac, šok-bombe… Ako ima pravde, nedopustivo bi bilo da ROSU zauzme trafostanicu “Valač” sagrađenu još 1954. godine. Jer, niti su je kosovski Albanci gradili niti nas oni snabdevaju strujom! Pa, zašto bi i kako da je zauzmu? Ukoliko se to dogodi mogu slobodno da nas sve odavde proteraju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovim rečima goste iz Beograda dočekuje Milija Milojević (72) iz Žitkovca, nadomak Zvečana, čija se kuća nalazi odmah iznad trafostanice “Valač”, one koja strujom snabdeva oko 85 osto domaćinstava na severu Kosova i Metohije, strateški važne za opstanak Srba u ovom delu južne pokrajine, a o kojoj se u široj javnosti mnogo govori posle najava da pripadnici tzv. specijalne kosovske policije ROSU planiraju njeno zauzimanje. Zbog toga meštani ovog, najvećeg sela u opštini Zvečan neprekidno strepe i uglavnom ne žele da govore za medije baš kao ni obezbeđenje ovog razvodnog postrojenja, nijedan od radnika trafostanice. Iza metalne zaključane kapije kažu nam da ne žele da govore javno i ljubazno nas mole da ih ne slikamo.

– Pre pola sata obišli su nas pripadnici Kfora sa nekoliko džipova i sugerisali nam da ne dajemo izjave – kaže jedan od trojice mladića iz obezbeđenja trafostanice koja se prostire na oko pola hektara.

Njegov kolega dodaje da su i od svojih nadležnih dobili naređenje da ne daju izjave pogotovu što ih poslednjih dana obilaze mnogobrojne novinarske ekipe.

– Malopre je ovo mesto nadletao i helikopter Kfora, ali se ne bojimo. Samo strepimo da Kfor i Euleks, koji džipovima svakog dana obilaze naše selo i trafostanicu, ne dolaze u izvidnicu i prenose kosovskoj policiji sve što vide, mada želim da verujem da to čine kako bi osigurali našu ali i bezbednost čitavog severa Kosmeta. To im je, valjda, dužnost i obaveza. Ipak, ja sam svoju decu pripremio za mogući upad ROSU. Sve sam im rekao šta mogu da očekuju i kako da se ponašaju. Nije to svejedno kad u dečjim očima vidite strah, ali drugačije ne može. Takav nam je život – rekao je meštanin Žitkovca kojeg smo sreli na ulici pored trafostanice.

Aleksandar Mlađović (25), koji radi u obližnjoj radionici nameštaja, ne skriva strepnju da pokušaja zauzimanja “Valača” može biti, ali kaže:

– Ne plašim se upada kosovskih specijalaca. Dosta nam je više straha.

Stefan Mlađović, Aleksandrov kolega i rođak, ne skriva pak da strahuje jedino od mogućnosti da im kosovske vlasti ne prekinu isporuku struje koja se ovde doprema iz centralne Srbije, iz Novog Pazara. Time bi im kaže onemogućili život i posao.

– Iskreno rečeno, dovoljno bi bilo da nam isključe struju nekoliko dana i da nas totalno parališu – veli Stefan.

Samovoljni, jednostrani postupci

Politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije opominju da bi zauzimanje trafostanice “Valač” od strane tzv. specijalne kosovske policije značilo novo nasilje nad Srbima ali i da bi im onemogućilo život. To bi, kako su nam rekli mnogobrojni sagovornici, značilo samovoljnu i jednostranu akciju Prištine, čije nasilje, međunarodna zajednica, po pravilu toleriše.

Gazivode

Osim iz centralne Srbije, iz Novog Pazara, u trafostanicu “Valač” struja stiže i iz HE “Gazivode” udaljene tridesetak kilometara. Ova hidrocentrala, naime, dopunjuje sistem u slučaju prekida u snabdevanju.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar