Brutalno ismevao mladića sa smetnjama u razvoju: Zbog onog što je sud odlučio, šokiran je ceo svet

Dečak je tada razmišljao i o samoubistvu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Gabrijel kao dete, Foto: Facebook/Jérémy Gabriel

Džeremi Gabrijel, koji sada ima 24 godine, rođen je s deformitetima glave, lica, ušiju i lobanje. Slavu je stekao kao pevač, nastupajući za papu Benedikta XVI 2006. godine, a takođe je i pevao kanadsku himnu na hokejaškoj utakmici pet godina kasnije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Počevši od 2010., komičar Majk Vord ismevao je Gabrijelov fizički izgled i njegovo pevanje. Vord je rekao da su ljudi bili ljubazni prema pevaču samo zato što su verovali da može da umre. Takođe se našalio da je pokušao da ubije Gabrijela tako što je pokušao da ga utopi. Gabriel, tada tinejdžer, bio je maltretiran u školi i postao je suicidalan, prenosi Gardijan.

Kanadski vrhovni sud presudio je da je komičar imao pravo da se ruga tinejdžerskom pevaču s invaliditetom – uključujući šalu da ga želi utopiti. Ovo je jedan od najvažnijih slučajeva koji je pokrenuo pitanja o satiri i potrebi zaštite dece kao ranjive grupe.

Odluka najvišeg suda u zemlji okončala je pravnu bitku koja je trajala više od decenije i koja je ispitivala dokle sežu granice umetničke slobode.

Gabrijel sada ima 24 godine i razočaran je konačnom odlukom suda u Kvebeku, Foto: Facebook/Jérémy Gabriel

Sud za ljudska prava u Kvebeku, 2006. naložio je Vordu da plati 35.000 kanadskih dolara Gabrijelu, kao i 7.000 dolara njegovoj majci Silvi Gabrijel, zaključivši da je Vord naštetio njihovom dostojanstvu i časti, te da se upustio u diskriminaciju.

Žalbeni sud u Kvebeku je 2019. godine potvrdio presudu o diskriminaciji, rekavši da umetnička sloboda ima ograničenja, ali je poništio odštetu njegovoj majci.

U petak je većina sudija Vrhovnog suda napisala da, iako je Vord “rekao neke gadne i sramotne stvari”, slučaj nije zadovoljio visok nivo koju zakon Kvebeka postavlja za dokazivanje diskriminacije, te da Vardov komentar ne poziva publiku da Gabrijela tretira na neprimereni način.

– Nikada ne bismo tolerisali ponižavajuće ili dehumanizujuće ponašanje prema deci s teškoćama u razvoju; nema načelne osnove za tolerisanje reči koje imaju isti uvredljivi učinak. Zavijanje takvog diskriminatornog ponašanja u zaštitni ogrtač govora ne čini ga manje nepodnošljivim kada se taj govor svodi na namerno emocionalno zlostavljanje deteta s invaliditetom – napisale su sudije u svojoj objavi za medije.

Povodom ovog slučaja, oglasio se i Džeremi Gabrijel, žrtva svega ovoga.

– Želeo bih da kažem Vardu da danas nisam ovde da govorim o tome da bih sebi oduzeo život. Zanima me kako bi se on osećao da je to doživeo? Kako bi on reagovao? Da li bi govorio o slobodi govora? To je pitanje koje bih mu postavio – rekao je Džeremi i dodao:

– Gde je granica za tretiranje dece na ispravan način? Malo sam zabrinut za budućnost zbog toga – zaključio je.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Guardian

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar