Zaljubili ste se i sada ne možete da zaspite? Postoji RAZLOG zašto se to dešava

Srećom, ta faza ne traje predugo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Da li vam se nekada dogodilo da, kada se zaljubite, nastane problem nesanice?

A da li ste se ikada zapitali zašto se to dešava?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kada dođe do zaljubljenosti, organizam se nalazi u fazi omamljenosti, koja je karakteristična za početak veze.

Uzbuđen je i otuda osoba ne uspeva da zaspi tako lako.

Etli An Vejr, autorka knjige “Zavisnost od ljubavi: Seks, romantika i ostale opasne droge”, objašnjava da je nauka dokazala da zaljubljenost utiče na naš mozak na isti način kao i droga.

“Zaljubljena osoba često noćima ne spava, a znamo koliko je san važan za zdravlje”, navodi Vejrova. U takvim okolnostima iscrpljenost se taloži kao kamenčići koje na početku ne osećamo kao teret, ali kada se pretvore u stenu, onda nam postaje teško da se sa njom izborimo.

Kako nesanica značajno umanjuje moć koncentracije, a u fazi zaljubljenosti smo opsesivno fokusirani isključivo na partnera, teško nam je da obavljamo redovne aktivnosti, iako smo na početku bili poletni.

Foto: Shutterstock

Studija tokom koje je skeniran mozak 75 zaljubljenih osoba, otkrila je da oni često osećaju bol u grudima, što je prouzrokovano pojačanom aktivnošću u delu korteksa povezanim sa osećajem straha. Većina ispitanika je imala i laganu nervozu u želucu, sličnu onoj koja je prisutna pre ispita, intervjua za posao ili javnog nastupa.

To je samo jedan od pokazatelja šta zaljubljenost radi, ali u ovom slučaju, na sreću, ta faza ne traje predugo, pa posledice ne moraju da budu toliko pogubne.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, Krstarica

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar