PREMINUO najstariji poslanik u Skupštini Srbije: Napustio nas čovek koji je TITU lično dešifrovao poruke

Đuro Perić izgubio bitku sa koronavirusom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/youtube

Đuro Perić (91), najstariji poslanik u Skupštini Srbije, iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i član glavnog odbora stranke, preminuo je.

Kako se saznaje on je umro u Kovid bolnici u Batajnici, a koronavirusom zarazio se pre mesec dana u staračkom domu na Bežanijskoj kosi gde je pre nekoliko meseci sam prešao da živi, da ne bi bio teret svojoj porodici.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Perić je, u ime Saveza penzionera Srbije, bio član Upravnog odbora Fonda PIO. U februaru 2008.godine postao je zamenik predsednika Upravnog odbora Fonda, a 2010. godine izabran je za predsednika da bi ubrzo napustio tu funkciju kako ne bi bio u sukobu interesa.

Perić je bio poznati kriptolog koji je tumačio šifrovane poruke upućene lično maršalu Josipu Brozu Titu. On se 1961. godine kao stručnjak za ovu oblast ukrcao na brod “Galeb” na kome je prokrstario Afrikom.

Međutim, i pre toga se posebno istakao u svom poslu. Naime, do njega je 1952. godine dospela šifrovana poruka koju je policija oduzela na granici.

– Satima sam je tumačio. Pisalo je da su sve brane na Dravi minirane i da će za pet dana eksplodirati. Brzo sam obavestio šefa, a on policiju. Sprečili smo katastrofu koju je želela da napravi ustaška emigracija. Šta se spremalo nikada nije objavljeno. Dobio sam nagrade i rečeno mi je da sam ispunio životni vek – ispričao je svojevremeno Perić.

Bio je potpredsednik PUPS-a. Na parlamentarnim izborima 2020. godine našao se na 45. poziciji na listi “Aleksandar Vučić – za našu decu” i ponovo dobio poslanički mandat.

BONUS VIDEO:

Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar