Boris Milošević o odluci gradskog veća Vukovara: “Veoma sam razočaran, vrtimo se u začaranom krugu”

Gradsko veće Vukovara, svakog oktobra prema odluci Ustavnog suda, raspravlja o uvođenja ćirilice u javnu upotrebu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/MIRO LELAS

Još uvek se nisu stekli uslovi za proširivanja prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru, odlučeno je većinom glasova odbornika vukovarskog Gradskog veća koje je u danas raspravljalo o dostignutom nivou razumevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.r

Gradsko veće Vukovara većinom je glasova prihvatilo zaključak prema kojem dostignuti stepen razumevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Grada Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine još uvek nije na niovu koja bi bila dovoljna da se srpskoj zajednici u Vukovaru prošire prava koja se prvenstveno odnose na ravnopravnu upotrebu ćirilice na području grada.

Gradsko veće Vukovara, svakog oktobra prema odluci Ustavnog suda, raspravlja o tome treba li u Vukovaru, u skladu s Ustavom RH i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, uvesti ćirilicu u javnu upotrebu.

Predsednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ocenio je u raspravi kako građani srpske nacionalnosti u Vukovaru koriste sva zajamčena prava, a za nova se nisu stekli uslovi?!

– Mišljenja sam da je snošljivost takva da omogućava normalan rad i atmosferu kao i odnose u gradu Vukovaru. Svaki iskorak, bilo gore, bilo dole, levo ili desno, mogao bi izazvati napetosti – kazao je Penava.

Potpredsednik Vlade RH Boris Milošević reagovajući na zaključke veća grada Vukovara je istakao:

– Veoma me žalosti da u 2021. godini nije došlo do sveukupnog poboljšanja i potpunog poštivanja prava srpske zajednice u Vukovaru. Ovakve odluke onih koji danas pretenduju da vode nacionalne politike su duboko pogrešne i loše za celu državu. Ove retrogradne tendencije imaju svrhu daljeg žigosanja čitave srpske zajednice.

– Vukovar, a i cela Hrvatska je multinacionalna sredina i kao takva treba u svim svojim djelovima da neguje duh saradnje i ravnopravnosti između većinskog i manjinskih naroda. Mi imamo određene međunarodne obaveze kao zemlja članica EU ali sve je to manje bitno u odnosu na poruke koje šaljemo našim narodima ovakvim odlukama i izjavama. Ovakve poruke samo služe da se otvaraju stare rane i podele među građanima. Veoma sam tužan što se vrtimo u začaranom krugu iz koga nikako da izadjemo – zaključio je Milošević.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar