SRAMOTNO VREĐANJE pravoslavnih vernika u Crnoj Gori: Usledile reakcije na skandal u Dnevniku (VIDEO)

Odgovor na snimak novinarke koja na najprimitivniji način vređa pripadnike Srpske Pravoslavne Crkve

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv, YouTube/Printscreen

Još jedna flagrantna uvreda Srbima ali i svim ostalim vernicima SPC stigla je sa Dnevnika, dakle glavne informativne emisije Gradske TV, novog medijskog uporišta DPS-a čija je jedina svrha da, pre formalnog pada vlasti u Podgorici, unese što više mržnje i pometnje među narod Crne Gore, ali i da bude još jedan prostor za zapošljavanje sigurnih glasova pred izbore, naveli su iz NVO “Mi znamo ko smo”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Snimak koji kruži internetom prikazuje novinarku koja, oponašajući prepoznatljivi stil novinarke iz Srbije, Jelene Obućine, na najprimitivniji način vređa pripadnike Srpske Pravoslavne Crkve, ne ustručavajući se čak da otvoreno stigmatizuje celu (i najveću) versku grupaciju u Crnoj Gori dovodeći je u vezu sa ubistvima i pljačkama koje su se nedavno dogodile u Crnoj Gori (izostavljajući, pri tome, da kaže da je i žrtva tragičnih događaja vernik SPC i aktivni učesnik litija). Simptomatično je, međutim, nešto o čemu smo već govorili u objavi o Vukovićevom tradicionalnom sajmu knjiga i antisrpstva u Bemaks Areni, a to je činjenica da se u svojoj javnoj artikulaciji antisrpstva Vuković sve više približava tzv. “drugosrbijanskom” antisrpskom diskursu, na kraju i na ovaj način — preko politički angažovanih novinara koji otvoreno podržavaju ikone Druge Srbije. U nedostatku autentičnog antisrpskog narativa Vuković bira da se, radije, stavi u red imitatora tzv. Druge Srbije za razliku od kolega iz partije koji uveliko troše autentični hrvatski ustaški mit, demonstrirajući valjda, i na ovaj način, sudbinsku vezanost za srpski svet, ili pak svoju strategiju “mekog ustaštva i novih biciklističkih staza” kojom planira da odobrovolji manje osvešćeno glasačko telo.

Ova nevladina organizacija će podneti prijavu Agenciji za elektronske medije, a ovim putem i apeluje na institucije sistema da blagovremeno reaguju imajući u vidu da slovo Ustava i Zakona kaže: ”Zabranjeno je izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu”.

– Zabrana izazivanja mržnje nije tek bilo koja zabrana, već apsolutna zabrana, jača od svake zabrane cenzure i novinarske slobode (čl. 50) toliko jaka da se ne da ukidati ni u ratnom, a kamoli vanrednom stanju (čl. 25 Ustava). Ona je toliko bitna i elementarna za sve građane Crne Gore, da su radnje izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje dvostruko inkriminisane Krivičnim zakonikom Crne Gore (čl. 370 i čl. 443 st. 3), njoj je posvećen celokupni Zakon o zabrani diskriminacije, a njeno ostvarenje nadgleda ne samo Ombudsman, već i nadležna tužilaštva i sudovi, ona je u toj meri presudna da je priroda i zabrana osnivanja i delovanje javnih medija koji bi izazivali i podsticali mržnju. To jasno potvrđuje čl. 36. Zakon o medijima, propisujući: “Zabranjeno je objavljivanje informacija u medijima kojima se izražavaju ideje, tvrdnje i mišljenja koja izazivaju, šire, podstiču ili pravdaju diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe ljudi zbog njihovog ličnog svojstva, političkog, vjerskog i drugog uvjerenja, ksenofobiju, rasnu mržnju, antisemitizam ili ostale oblike mržnje zasnovane na netoleranciji, uključujući i netolarnciju izraženu u formi nacionalizma, diskriminacije i neprijateljstva protiv manjinskog naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica”, ali i Kodeks novinara Crne Gore (načelo 4).”

– Dakle, zabranjeno je sve ono što je Gradska TV, samoprozvana kuća poštenih i građanski orijentisanih novinara, demonstirala ovim prilogom. Zabranjeno je Ustavom Crne Gore, njenim zakonima, pravilima profesionalne etike i elementarnim moralom. Besramne i mrziteljske generalizacije koje su odgovorni urednici ove stanice dozvolili da se emituju u javni prostor crnogorskog društva duboko narušavaju međunacionalni sklad i društveni mir, ali, što je još gore, ugled države i njenog Glavnog grada – zaključuju iz NVO “Mi znamo ko smo”.

BONUS VIDEO:

Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar