Voditeljke otvoreno progovorile o borbi sa BOLEŠĆU: Na redovnom pregledu sam saznala da imam TUMOR

Poslale javni apel svima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram

Poznate voditeljke i novinarke Biljana Obradović i Nina Kolundžija danas su u emisiji „Kec na jedanaest“ sa gledaocima podelile svoje priče o borbi sa cističnim tumorom pankreasa koji su obe, pukom srećom, otkrile na vreme. Želele su da svojim iskustvima skrenu pažnju javnosti o važnosti redovnih, godišnjih sistematskih pregleda jer je svaka bolest koja se otkrije na vreme, izlečiva.

– Sve je veći broj žena u plodnim godinama koje obolevaju od cističnog tumora pankreasa, naročito oko četrdesete godine života – kazala je Biljana Obradović.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Ja uopšte nisam imala simptome. Osećala sam hronični umor ali smatrala sam da je to zato što radim dva posla. Takođe, lekari su to objašnjavali time što imam hipotireozu. Otišla sam na redovni ginekološki pregled i zamolila lekara da mi pregleda i bubrege jer zbog posla sa timom „Partizana“, često na hladnom i otvorenom kada su utakmice provodim mnogo vremena. Kazao mi je da imam „nešto ogromno u stomaku“ i ispostavilo se kasnijim pregledima da imam tumor veličine 11 centimetara – dodala je voditeljka.

Foto: Printscreen/K1

Kako je rekla Biljana, oduvek je vodila zdrav život, trenira i zdravo se hrani, te da stil života uopšte ne mora imati veze sa bolešću.

– Svi smo umorni ali to stalno pravdamo poslom, a taj umor može da maskira neka ozbiljna oboljenja. Pankreas je izuzetno važan organ za ceo naš organizam, ali simptoma najčešće nema. Nažalost, kada se pojave, tada je već kasno. Zato apelujem na sve da ne propuštaju sistematske preglede. Najmanje jedanput godišnje pregledajte se od glave do pete. Moj tumor bio je toliki zato što je godinama rastao, a ja to nisam znala. Ninin tumor bio je veličine tri centimetra – istakla je Biljana.

Foto: Printscreen/K1

Nina Kolundžija rekla je da ni ona nije imala nikakve simptome bolesti.

– Ja sam na redovnom sistematskom pregledu koji obavljamo na poslu kontrolisala polip na žučnoj kesi. Lekar mi je tada uočio promenu na pankreasu za koju se ispostavilo da je cistični tumor. Benigni srećom, ali ako se ne otkriju na vreme oni postaju maligni. Moja nesreća bila je ta što sam za tumor saznala tokom korone, tako da sam na intervenciju, jer nisam bila hitan slučaj, čekala punu godinu – kazala je Nina u emisiji.

– Ali, imala sam i tu sreću da poznajem Biljanu s kojom sam u kontaktu zbog posla i hvala joj na tome što me je uputila kod sjajnog dr Nikice Grubora koji nas je obe operisao. I moj apel je da ne propuštate kontrole jer vam jedan ultrazvuk stomaka godišnje može spasiti život – poručila je Nina.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar