Poremećaj hormona i neredovna menstruacija: Na šta ovi problemi ukazuju i kako da ih ublažite

Brojni čajevi mogu da ublaže tegobe, ali ne mogu da zamene lekove

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Yevhen Polishko / Alamy / Alamy / Profimedia

Menstrualni ciklus ni jednoj ženi nije omiljeni period meseca. Ipak, njegov izostanak može da predstavlja veći problem, i još je manje poželjan.

Ovo može biti indikator brojnih zdravstvenih tegoba, i češće predstavlja simptom nego konkretnu boljku, i poseta lekaru je strogo preporučena.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Neredovne menstruacije su najjasniji pokazatelj da se u vašem telu ne odvija uigrana smena hormona tokom mesečnog ciklusa. Kada je sve kako treba, od oko sedmog dana ciklusa nivo estrogena naglo raste, i to je onaj period kada se osećate najbolje, najbistrije i najsnažnije.

Par dana kasnije skače i luteinizirajući hormon koji obezbeđuje zdravu ovulaciju.

Ovulacija, sazrevanje jajne ćelije i njen put kroz jajovod, predstavlja samu sredinu ciklusa, koja se, u idealnim uslovima, dešava oko četrnaestog dana, a za rast folikula, količinu i kvalitet jajnih ćelija u jajnicima već se postarao folikulostimulišući hormon.

Odmah potom, luteinizirajući hormon naglo opada, dok je estrogen već na svojoj donjoj granici.

Foto: Shutterstock

Sada nastupa progesteron koji priprema telo za trudnoću ako je došlo do oplodnje, a ako nije, podstiče ljuštenje endometrijuma, unutrašnjeg omotača materice, koji je prethodno zadebljan zahvaljujući estradiolu, a potom se izbacuje tokom menstruacije na samom kraju mesečnog ciklusa.

I kada se završi jedan krug, nastupa novi…

Tako bi to trebalo da izgleda… Međutim, kada su nam hormoni “posvađani”, neke ili sve faze ovog procesa mogu izostati.

Premali nivo estradiola upućuje na pretanki endometrijum i izostanak ili veoma kratku i “bledunjavu” menstruaciju. Premalo folikulostimulišućeg hormona znači da će jajna ćelija biti nerazvijena i nekvalitetna, ali i da će nivo estrogena biti nizak.

Foto: Shutterstock

Bez progesterona, endometrijum materice se neće odvojiti i oljuštiti, a bez dovoljno estrogena, koji možemo nazvati i dirigentom naših polnih hormona, ne samo da će da zakaže čitav proces, već ćete i vi biti stalno umorne i bezvoljne. Promene na licu u vidu bubuljica biće još jedna posledica.

N ažalost, to što se loše osećate samo je početak, jer hormonalni disbalans predstavlja idealno tlo za niz poremećaja koji se teško leče, poneki čak i nikako, a narušavaju kvalitet života i vode u neplodnost.

Foto: Shutterstock

Verovatno najteži i najbolniji od njih je endometrioza, ali ništa bolji nisu ni sindrom policističnih jajnika, miomi, ciste, fibrocistične dojke, dok su neprijatni i prenaglašeni simptomi PMS-a gotovo zagarantovani.

Svaki od ovih poremećaja utiče i na nivo  plodnosti, pa jednog dana kada odlučite da postanete majke, možete se  suočiti sa surovom istinom da to neće ići baš tako glatko.

Foto: Ivanna Grigorova / Panthermedia / Profimedia

Zato je važno da reagujete čim primetite da vam ciklus nije redovan. Osim obaveznog i redovnog ginekološkog pregleda i saveta lekara, od velike pomoći može vam biti lekovito bilje.

Čajevi od virka, hajdučke trave, nevena, crvenog zdravca, rusomače, peršuna, pelina ili žalfije, mogu biti od pomoći u regulaciji, ali nikako ne predstavljaju zamenu za redovnu terapiju!

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (1)

  1. Ako imate bolne, neredovne menstruacije i slično, znajte da bol nije normalna i da ne trebate da trpite već da se odmah javite ginekologu i otklonite uzrok. Svaki poremećaj lekar može odgovarajućom terapijom da dovede u ravnotežu.

    Odgovori

Ostavite komentar