Dr Tiodorović za Objektiv razjasnio sve NEDOUMICE: Evo kako da DOBIJETE svoju kovid propusnicu

Prof. dr Branislav Tiodorović je za Objektiv razjasnio sve potencijalne nedoumice o kovid propusnicama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Na sednici Kriznog štaba doneta je odluka da se u Srbiji uvedu kovid propusnice, koje će za početak biti neophodne za boravak u ugostiteljskim objektima svakoga dana od 22 časa.

Razgovarali smo sa prof. dr Branislavom Tiodorovićem, članom Kriznog štaba, koji je za Objektiv razjasnio sve potencijalne nedoumice o kovid propusnicama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na pitanje da li je kovid propusnica isto što i digitalni zeleni sertifikat, dr Tiodorović je rekao da je apsolutno isto.

– Apsolutno je isto. Mora da sadrži iste podatke, a to podrazumeva opšte podatke kao što su ime i prezime, zatim potvrda o tome da li je osoba vakcinisana ili ne, da li je testirana PCR ili antigenskim testom i da li je osoba prebolela koronavirus i to sve ograničeno. Naime, PCR se priznaje 72 sata od testiranja, a antigenski test 48 sati, a kada je reč o preležanom koronavirusu, tu se priznaje najvise 210 dana ili 7 meseci.

Ako sam revakcinisan u poslednjih 210 dana, da li sistem to registruje i šalje mi propusnicu ili ona važi do isteka 210 dana?

– Na vaš uput eUprava vam šalje digitalni kovid-sertifikat u elektronskom formatu, ukoliko ispunjavate neki od gorenavedenih uslova – ne samo ako ste vakcinisani, već i ako ste nevakcinisani i imate negativan PCR ili antigenski test ili potvrdu da ste preležali kovid ne stariju od 210 dana, a to se sve vodi u elektronskoj bazi podataka – objasnio je dr Tiodorović, pa nastavio:

– Vi dobijate tu potvrdu, a to potom kontroliše kovid redar ili bilo ko, lice zaduženo za kontrolu u ugostiteljskom objektu. Vi ulazite, on pogleda da li je i koliko dana prošlo od druge, odnosno treće doze, preležanog koronavirusa, odrađenog PCR testa ili antigenskog testa. Ono što mora da piše na potvrdi jeste datum kada ste se testirali, vakcinisali drugom ili trećom dozom ili kada ste preboleli koronavirus i na osnovu toga će vam odobriti da uđete ili ostanete u objektu – rekao je dr Tiodorović.

On je napomenuo da je uz kovid propusnicu potreban još jedan dokument, kako ne bi dolazilo do zlouptorebe.

– Ono što treba da se napomene jeste da je data mogućnost da se na uvid može tražiti lična karta, pasoš ili vozačka dozvola. Stavljanje slike uz sertifiat nije dozvoljeno, jer nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka – istakao je dr Tiodorović.

Šta je kovid propusnica?

Kako ne bi dolazilo do zabune, dr Tiodorović je za Objektiv potvrdio da kovid propusnica zapravo nije nekakav poseban dokument, već da ona predstavlja jedan od gorepomenutih dokumenata.

– Upravo tako, ona može da bude u elektronskom formatu, a može i da se pošalje na mejl, pa da vi sa mejla odštampate. Takođe možete i da odete u poštu i tamo dobijete sertifikat – naglasio je dr Tiodorović.

Da bi kovid sertifikat mogao da se dobije u pošti, on je naglasio da je potrebno da je osoba prijavljena na eUpravi, kao i lična karta.

– Prijavite se na eUpravu, u pošti predate svoju ličnu kartu, oni vas nađu u bazi podataka, potom eUprava odobri štampanje i štampaju vam u pošti vaš sertifikat – obrazložio je dr Tiodorović.

Na pitanje da li osoba, ako je preležala koronavirus u poslednjih sedam meseci sa samo tom potvrdom i jednim od gorenavedenih ličnih dokumenata (lična karta, pasoš, vozačka dozvola) može da uđe u ugostiteljski objekat nakon 22 sata, odgovorio je potvrdno.

– Tako je, sa tim možete da budete u objektu, s tim da je to moguće jedino ako od trenutka kada ste bolovali nije prošlo više od 210 dana, odnosno 7 meseci – rekao je za Objektiv dr Tiodorović.

Ista je situacija i sa PCR testom ne starijim od 72 sata, antigenskim testom ne starijim od 48 sati, ili potvrdom o vakcinaciji drugom ili trećom dozom, za koju zahtev možete da pošaljete OVDE. Za strance tu je validan EU digitalni kovid-sertifikat.

Podsetimo, na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da se u Srbiji uvedu kovid propusnice, koje će biti neophodne za boravak u ugostiteljskim objektima svakoga dana od 22 časa. Prema saznanjima, uredba o uvođenju kovid sertifikata biće usvojena na sednici Vlade zakazanoj za sredu, 21. oktobar 2021. godine.

Autor: Nikola Milenković

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar