Dolivaju ulje na vatru: Baltičke zemlje pozvale Ameriku da ne zaborave na “rusku pretnju”

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, ruska pretnja je "izmišljotina onih koji žele da profitiraju od svoje uloge prethodnice u borbi protiv Rusije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ministarstva spoljnih poslova Letonije, Litvanije i Estonije pozvala su Sjedinjene Američke Države da ne zaborave na navodnu „pretnju od Rusije“ u kontekstu sve većih nesuglasica između Vašingtona i Pekinga.

Ministri spoljnih poslova Letonije i Estonije, kao i zamenik ministra spoljnih poslova Litvanije u intervjuu za američki list “Njuzvik” izjavili su da bi SAD i njihovi saveznici u NATO-u trebalo da budu na oprezu zbog navodnih izazova iz Rusije i Kine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Zaista se nadam da sadašnja američka administracija i zemlje EU neće zaboraviti na izazove koje predstavlja Rusija… Dok rešavamo probleme sa jedne strane, ne treba da zaboravimo na drugu. U suprotnom, jedno jutro ćemo se probuditi i dočekaće nas veoma neprijatno iznenađenje i onda ćemo ponovo pokušati da shvatimo kome je to promaklo – rekao ministar spoljnih poslova Edgar Rinkevič.

Rinkevič je takođe nazvao „naivnim“ mišljenje ljudi koji smatraju da je „potrebno više veza sa Rusijom da bi se uravnotežio uticaj Kine“.

– Rusija predstavlja kratkoročnu i srednjoročnu pretnju koja je izuzetno važna. Ali sistematski izazovi za naš demokratski način života koji dolaze iz Kine predstavljju nešto što se ne može ignorisati – pridružio mu se zamenik ministra spoljnih poslova Litvanije Mantas Adomenas.

Izjave o “ruskoj pretnji” periodično iznose zapadni političari, najčešće iz baltičkih zemalja i Poljske. Rusija je više puta izjavljivala da nikoga ne namerava da napada, a izjave o „ruskoj agresiji“ koriste se kao izgovor za razmeštanje više vojne tehnike NATO-a u blizini ruskih granica.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, ruska pretnja je “izmišljotina onih koji žele da profitiraju od svoje uloge prethodnice u borbi protiv Rusije i da za to dobiju neke bonuse i beneficije”.

Podsetimo, Rusija je danas donela odluku da od novembra prekine sve diplomatske odnose sa NATO, saopštio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov javlja RT.

BONUS VIDEO:



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar