Mnogi ih se plaše, a oni nas čuvaju: Zašto nikada ne SMETE da ubijete pauka u kući

Arahnofobija, ili strah od paukova, veoma je česta pojava

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kada vidi pauka, većina ljudi ga odmah ubije, kako iz straha, tako i iz uverenja da su pauci štetni ili da smetaju.

Međutim, njihova korisnost je neupitna.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Osim što predstavljaju vrlo važnu kariku ekosistema, paukovi su korisni i ljudima.

Paukovi su veoma korisni:

Paukovi se uglavnom hrane sitnim insektima.Naučnici veruju da bi se njihovim nestankom udvostručio broj drugih insekata, koji mogu biti i štetni, poput muva ili komaraca.

Imajući u vidu da ovi insekti mogu biti prenosnici različitih bolesti i virusa, može se reći da paukovi svojom ishranom spašavaju i ljudske život.

Foto: Shutterstock

Oni su veoma značajni i za spašavanje useva. Brojne vrste vaši i buba mogu naneti nepovratnu štetu zasadima voća i povrća, a paukovi ih u tome sprečavaju. Zbog svojih svojstava, paukovi se nikada ne klasifikuju kao štetočine.

Nema potrebe za strahom:

Strah od paukova (arahnofobija) je sam po sebi prirodan. Činjenica je da paukovi mogu da izgledaju zastrašujuće, a i većina njih je otrovna.

Međutim, paukov otrov je u ekstremno retkim slučajevima potpuno bezopasan za ljude. Šta više, očnjaci pauka retko kada mogu i da probiju ljudsku kožu. Čak i u slučajevima ujeda, komplikacije u ljudskom organizmu su veoma retke.

Foto: Shutterstock

Ukoliko se još uvek plašite paukova, imajte u vidu da se kućni, dugonogi paukovi zapravo hrane i drugim, otrovnijim vrstama paukova.

Umesto da ih ubijate, bilo bi bolje da im pomognete. Opasniji ste vi za njih nego oni za vas. Ukoliko ne smete da ga uzmete u ruke, ovog malog podstanara možete poklopiti providnom čašom i pod nju podvući komad papira.

Odnesite ga tako do prozora ili vrata, gde ćete ga pustiti.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar