Ruski naučnici razvijaju ČUDESNU vakcinu: Leči više virusa ODJEDNOM – hoće li biti dovoljna jedna doza?

Ovo cepivo, pak, nema veze sa Sputnjikom V

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Specijalisti sa ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, pokrenuli su pretkliničku studiju vakcine za istovremenu zaštitu od više različitih virusa ili nekoliko sojeva istog virusa.

– Pričamo o vakcini koju smo počeli da testiramo na majmunima. Svrha ove tehnologije je da može istovremeno da zaštiti čoveka od različitih sojeva jednog patogena ili čak protiv više virusa koji cirkulišu u isto vreme među ljudskom populacijom – rekao je direktor Gamaleja centra, Aleksandar Gintsburg za TASS.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

On je kazao da ove pokrenute pretkliničke studije o novoj vakcini nemaju nikakve veze sa vakcinom protiv koronavirusa Sputnjik V, koju je takođe razvio centar Gamaleja.

Ranije ovog meseca, ruska biofarmaceutska kompanija Nanolek najavila je da će započeti kombinovana klinična ispitivanja vakcina protiv koronavirusa za godinu dana.

Prema podacima kompanije, kombinovana vakcina bi smanjila kumulativni rizik od istovremene primene kod epidemije gripa i koronavirusa.

Rusija je do sada razvila pet vakcina protiv koronavirusa, i one su Sputnjik V i Sputnjik lajt koje je razvio centar Gamaleja, EpiVak Korona i EpiVak Korona-N koje je razvio Vektorski državni istraživački centar za viruse i biotehnologiju i KoviVak koju je razvio Savezni naučni centar za istraživanje i razvoj Čumakov.

Vakcine Sputnjik V, EpiVak Korona, EpiVak Korona-N i KoviVak se primaju u dve doze, dok je Sputnjik lajt vakcina od jedne doze.

BONUS VIDEO:

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar