OZBILJNO SA ĐUKOM

VIDEO – Petronijević: Jasno je da je bilo MANIPULACIJA u slučaju “Jovanjica 2”, a za to postoji ZAPISNIK

Gost Vladimira Đukanovića bio je advokat Goran Petronijević

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs

Novu epizodu velikog serijala intervjua “Ozbiljno sa Đukom”, u produkciji “Objektiv TV”, možete gledati na našem Jutjub kanalu i na portalu Objektiv!

Novi gost autora i voditelja emisije Vladimira Đukanovića bio je vrhunski advokat i čovek koji ne odstupa od svojih uverenja Goran Petronijević.

Na početku intervjua Petronijević i Đukanović razgovarali su o uticaju medija na sudstvo, te je kao primer naveden KRIK, koji presuđuje pre suda, a iza kog stoje ljudi  koji se ne razumeju ni u pravnu tematiku, ni u pravnu nauku. Petronijević je objasnio o čemu je tu reč:

– To je model gde globalizam razara državu, naciju, porodicu i veru. Ovde je u pitanju država. Država stoji na tri stuba podele vlasti – izvršna, zakonodavna i sudska. U ovom konkretnom slučaju vladine organizacije su u tom globalističkom modelu dobile zadatak razaranja sudstva i sudske vlasti. Jer ako država stoji na tri nogara i jedan polomiš – ona više ne može da stoji, naveo je Petronijević i dodao da nevladine organizacije služe za pranje para.

On je u emisiji “Ozbiljno sa Đukom” prvi put javno govorio o slučajevima iz 1998. godine u srpskom pravosuđu kada je postojao koruptivni mehanizam sudija, a koji je išao preko nevladinih organizacija:

– Dakle, odabranim sudijama i tužiocima deljen je novac na crno i to tako što su u pojedinim situacijama predsednici ili predsednice sudova po spisku prozivale određene sudije i delili im po hiljadu, dve ili tri hiljade maraka. Ovo govorim pod punom krivičnom i materijalnom odogovornosti. To je period kada se pripremalo hapšenje Miloševića, pripremalo kršenje mnogih ustavnih i zakonskih normi koje su osnov kasnijeg zarušavanja, pa se došlo do toga da su nam pojedini ministri govorili, i to ministar pravde „pa nije Ustav sveto pismo“, a šta je u državi Ustav ako nije sveto pismo? Ovo sve govori u prilog teze da je jedna od ozbiljnih namera rušenje jedne grane vlasti, a to je sudska vlast, stavljanje nje pod potpunu kontrolu i posredno kontrolisanje velikog segmenta države – rekao je Petronijević.

Kada je reč o ustavnoj promeni, tačnije o izboru sudija, poznati advokat kaže da je to nedopustivo, jer će oni na taj način postati “mali bogovi”.

On je govorio i o tome zbog čega je napustio pravosuđe i otišao u advokaturu:

– Ne da sam ja nepodoban, nego su ovi posle 2000. godine, posle ove narandžaste revolucije, bili nepodobni za mene. Ja nisam bio spreman da u takvom sistemu izigravam sudiju i nisam bio spreman da dobijam 1.000 evra mesečno ispod ruke na crno da bih rušio Ustav i zakon – rekao je on.

Što se tiče slučaja “Jovanjica 2” i optuženog Zorana Baštovanovića, bivšeg šefa odseka za Beograd Odeljenja za korupciju, a koga zastupa Petronijević, advokat kaže da on uopšte ne shvata za šta je njegov klijent optužen:

– Ja posle 37 godina bavljenja ovim poslom ne mogu da shvatim. Ja sam shvatio da je on u jednom trenutku zasmetao nekome ko je pravio tu čitavu konstrukciju. U jednom trenutku medijima koji su se interesovali za taj predmet rekao sam: ja sam kao nikad do sad u karijeri siguran da taj čovek ne može biti osuđen. Siguran! – kaže Petonijević.

Na pitanje zašto su se mediji poput N1 i Nove s toliko angažovani u tom predmetu, gost Vladimira Đukanovića kaže:

– Oni sad dejstvuju kao vrsta potpore opoziciji i nema tu ništa sporno. Ono što meni smeta u ovom postupku jeste strahovit broj kršenja zakona. Navešću jedan primer kada govorimo o mom klijnetu. Mi smo uhvatili policiju u manipulaciji. Moj klijent je predao svoje telefone prilikom hapšenja. Telefoni se zaključavaju automatski sa šifrom istog trenutka i predaju se u koverti službenom licu. Dakle, moj klijent je svom kolegi predao te telefone i svojom rukom napisao šifre za oba, a onda su službena lica proverila da li su šifre tačne. Potvrdili su to, napisali na koverti, potpisali kao ovlašćena službena lica koja oduzimaju telefone i korisnik telefona, odnosno Baštovanovići to odlazi na veštačenje. Međutim, tamo, na veštačenju, se javlja problem, a to je da ne mogu sa tim šiframa da se otvore telefoni! Suština je da je od momenta kada su oduzeti telefoni od Baštovanovića do momenta veštačenja prošlo nekoliko meseci i dolazimo do zaključka da je telefonima manipulisno, a o svemu tome postoji zapisnik. Mnogo se radilo nezakonito i očigledno da je postojao jedan deo policije koji je radio nezakonito – objasnio je Petronijević.

Na pitanje u vezi sa prisluškivanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pokušaja uvlačenja Andreja Vučića u slučaj “Jovanjica”, te o čemu se tu radi, Petronijević objašnjava da je namera bila destabilizacija:

– Očigledna namera je destabilizacija. Neustavnog, van izbora, rušenje jednog sistema vlasti.

Što se tiče uloge tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Petronijević kaže:

– Ako se pođe od toga da on to nije znao, on ima objektivnu odgovornost, što se kaže morao je znati, ministar odgovara za rad svog ministarstva – rekao je advokat Petronijević.

Celu emisiju pogledajte u videu na početku teksta.

“Ozbiljno sa Đukom” je serijal ekskluzivnih intervjua koji vodi Vladimir Đukanović Đuka, advokat i član Predsedništva Srpske napredne stranke, i koji se emituje jednom nedeljno na našem Jutjub kanalu i na portalu Objektiv.rs.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar