Morbidan slučaj u Splitu: “Bolesnik” krade slike mladih žena sa groblja, članovi porodica u šoku

Oštećene porodice očajne jer već duže vreme neko krade fotogradije mladih žena sa spomenika na groblju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustarcija,foto: Shutterstock

Jeziv slučaj krađe slika mladih žena sa nadgrobnih spomenika uznemirio je porodice pokojnika, ali i građane Splita.

Jedna porodica se početkom oktobra uputila se na Lovrinac kako bi uredila grob i promenila cveće, a kada su došli do porodične grobnice, nisu mogli da veruju svojim očima. Naime, s nadgrobnog spomenika nedostajala je fotografija jedne članice porodice.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Bili smo šokirani jer je nedostajala jedna od četiri slike, koja je pripadala mlađoj ženskoj osobi iz naše porodice. Tačno su se videli tragovi na kamenu kako je neko pokušavao šrafcigerom da skine njenu sliku i u tome je uspeo. Pogledali smo oko groba da nije slučajno slika bačena, ali nigde je nismo našli. Odmah smo zvali fotokeramičara kako bi ponovno napravio fotografiju, a kada smo mu ispričali šta se dogodilo, kazao nam je da su ga u zadnje vreme zvale brojne porodice da im ponovno izradi slike jer su ukradene. Rekao nam je da je reč sve redom o fotografijama mlađih ženskih osoba. Jedna porodica je čak tri puta radila fotografiju i svaki put bi je neko ukrao – opisala je šokirana sagovornica za Slobodnu Dalmaciju.

Dodala je kako su odmah kontaktirali i nadležne u “Lovrincu”, koji su rekli da nije reč o izolovanom slučaju i da imaju već nekoliko takvih prijava.

– Koliko znam, i policija je obaveštena o svemu, a čula sam da su nedavno imali i noćnu akciju kako bi uhvatili tog bolesnika, ali nažalost nisu uspeli. Iz “Lovrinca” su nam kazali da imaju čuvara, ali kako je reč o velikoj površini, teško mu je sve da nadgleda. Uputili su nas da je najbolje da se obratimo policiji – kazala je sagovornica.

Ona kaže da su naručili novu fotografiju, ali da ne žele odmah da je vrate jer ih je strah da je ponovno neko ne ukrade.

Drugom sugrađaninu fotografija pokojne ćerke dva puta je ukradena s groba, a kako kaže, ne može još uvek da dođe sebi.

– Ovo mi je samo rane raskopalo i više boli nego na početku. Celo vreme vrtim film, pitam se zašto bi neko ukrao njenu sliku – priča otac.

SLIKE SAMO NESTAJU

Dodaje kako se jedna ćerina fotografija nalazila na spomeniku, a druga na uklesanoj knjizi.

– Pre otprilike dva i po meseca prvo je nestala fotografija s knjige. Supruga i ja mislili smo da je možda lepak popustio i da je sama otpala. Pogledali smo oko groba, ali je nismo našli. Nakon toga komšija nam je rekao da je i njemu nestala fotografija mlađe ženske osobe i da je to prijavio “Lovrincu”. Nakon što smo to čuli, posumnjali smo da je onda i naša ukradena. Nedugo nakon krađe prve fotografije naše kćeri, nestala je i druga sa spomenika. Poludeo sam – govori drhtavim glasom otac.

Ističe kako su u krugu od 30 metara od njihove porodične grobnice ukradene tri fotografije na kojima su bile mlade žene, od 18 do 20 godina.

– Još uvek ne mogu da dođem sebi. Kontaktirao sam “Lovrinac” i policiju. Jasno je da je reč o bolesnoj osobi, ali treba da se reaguje i spreči da iko to još doživi. Ako nema drugog načina, treba da se postave kamere. Ma ja sam i sam rekao da ću ih lično platiti. Ne daj Bože da se ovo ponovi ili da još neko to doživi – kazao je sugrađanin za Slobodnu Dalmaciju.

Petar Rodić, direktor Groblja Lovrinac, kaže da se s ovim problemom bore već duže vreme.

– Godinu i nešto to traje i uvek je reč o fotografijama mlađih ženskih osoba. Skrenuli smo pažnju i našim čuvarima, ali i policiji koja je nedavno imala neke indicije oko takvih krađa. Nažalost, akcija nije rezultirala hvatanjem počinitelja. Ne znam uopšte kako bih nazvao tu osobu koja krade fotografije i koje reči upotrebiti. Malo je reći monstrum – kaže Rodić.

Ističe kako intenzivno rade na rešavanju tog problema te kako su upozorili sve zaposlene da obrate pažnju i odmah prijave sumnjiva ponašanja.

– U celom svom radnom veku ne pamtim da su se ovakve bolesne stvari događale, da je neko krao slike, i to isključivo mlađih ženskih osoba. Reč je o duševnoj boli koju dožive porodice čiji su grobovi oskrnavljeni. Ne mogu vam opisati koliko nam je teško svaki put kada nam neko prijavi ovakav slučaj. Porodice su skrhane. Mi bismo bili najsrećniji kada bi se počinitelj uhvatio, ali nažalost to nije u našoj moći.

– S naše strane ne naplaćujemo ponovno postavljanje fotografija porodicama čiji su spomenici oskvrnuti. Znamo da to ne znači puno, ali barem to možemo napraviti. Pozivamo sve građane kojima se dogode ovakve situacija da odmah zovu nas i policiju kako bismo evidentirali slučaj, a nadamo se i skoro rešili problem – rekao je direktor Gradskoga groblja Lovrinac.

U policiji kažu da su primili više prijava.

– U petak 8. oktobra 2021.godine primljena je informacija o oštećenju jedne grobnice na groblju Lovrinac. Policijski službenici izašli su na mesto događaja, obavljen je uviđaj i sprovodi se kriminalističko istraživanje. Od početka godine na području gradskog groblja Lovrinac prijavljeno je 14 različitih oštećenja na grobnicama. Policijski službenici su u svakom slučaju izašli na mesto događaja, utvrdili šta je oštećeno, obavljen je uviđaj i druge radnje u sklopu kriminalističkog istraživanja. U odnosu na ove događaje, a u cilju pronalaska počinitelja, kriminalističko istraživanje se i dalje sprovodi – odgovorili su iz PU splitsko-dalmatinske.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar