Od države u novembru i po 100.000 DINARA: Prvih 3.000 uskoro stiže za građane Srbije

1. novembra ih sleduje još 30, a u decembru 20 evra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građani bi tokom novembra od države mogli da dobiju i po 100.000 dinara. Ukoliko saberemo novac za zamenu kotlova i stolarije koji je država već počela da deli, te direktnu novčanu pomoć i pare od besplatnih akcija koje nisu prodali, računica govori da državljani Srbije, tokom narednih nekoliko nedelja, od države mogli da se “ovajde” i za 100.000 dinara.

Za stolariju 430 evra, kotlove 90.000 dinara

Priča o zameni stolarije i koltova za grejanje za koje država obezbeđuje polovinu novca u punom je zamahu. Prošle nedelje čak su osvanule i liste domaćinstava koja su dobila subvencije od države. Prema zvaničnim podacima, do danas ih je dobilo 58 domaćinstava u Pančevu, 64 u Nišu i 174 u Kragujevcu. Subvencije za kotlove su iznosile od 73.000 do 90.000 dinara.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U Pančevu su objavljene preliminarne liste dobitnika za zamenu stolarije i nabavku kotlova na prirodni gas. Kragujevac je objavio liste za zamenu stolarije, nabavku kotlova na pelet i gas, kao i nabavku solarnih kolektora za zagrevanje vode. U Nišu je, pak, objavljena konačna lista domaćinstava, ali samo za zamenu individualnih ložišta.

Inače, resorno ministarstvo je odobrilo subvencije za zamenu stolarije, fasada i ložišta u 67 gradova i opština.

Što se tiče zamene stolarije, ranije računice govore da bi vlasnici prosečne nekretnine, od države mogli da dobiju i do 430 evra. Prakično, za stan od 50 kvadrata za zamenu stolarije potrebno je oko 860 evra. Četvrtina novca, odnosno 25 procenata bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata (430 evra) od samog domaćinstva.

Penzionerima još 4 povećanja

Penzioneri su nedavno dobili 50 evra. Uskoro, tačnije, 1. novembra ih sleduje još 30, a u decembru 20 evra.

Svi oni, ukupno 1,7 miliona, praktično, mogu da računaju na još 4 povećanja.

Prvu uplatu od 30 evra treba da očekuju u novembru kada će ovaj iznos dobiti i ostali punoletni građani. Treća i poslednja uplata u ovoj godini, od 20 evra, penzionerima sleduje u decembru. Za ovaj novac oni neće morati da se prijavljuju što je i ranije bio slučaj.

U sledećoj godini penzionere čekaju još dva povećanja. Prvo je linearno od oko šest odsto i ono zapravo znači povećanje svih penzija za toliki iznos od januara 2022. godine. To bi na prosečnu penziju od oko 29.300 dinara iznosilo 1.500 dinara.

Drugu tranšu pomoći za narednu godinu treba da očekuju krajem februara, najkasnije do početka marta. Tada će svakom penzioneru biti isplaćeno po 20.000 dinara i reč je o jednokratnoj novčanoj podršci.

Prvi dan novembra stiže 30 evra

S druge strane, prva uplata na koju imaju pravo svi ostali punoletni građani, stiže 1. novembra.

Reč je o drugih 30 evra iz paketa “30 +30” za koji smo se već prijavili.

Nakon toga, u decembru stiže i dodatnih 20 evra. Za ovaj nije potrebna prijava ukoliko ste se u aprilu prijavili za paket “30 +30”. Ukoliko, se međutim, niste prijavili, za ovih 60 evra, imate mogućnost da se prijavite za 20 evra i prijava će trajati od 15. do 30 novembra.

Detalji prijave biće saopšteni naknadno, ali se tehnički neće razlikovati od ranijih načina.

Od besplatnih akcija 85 evra

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate nešto oko 10.000 dinara (85 evra).

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi danas vredi 596 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 2.980 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.050 dinara, a građanima je na račun svojevremeno uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno 4.700 dinara.

Ukoliko već niste, ovaj novac možete da podignete – pritom ništa nećete izgubiti jer podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u narednim godinama.

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i usmeni zahtev za podizanje novca po osnovu dividende. I novac dobijate odmah.

Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

S druge strane, novac od akcija moguće je dobiti samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Novac pritom ne dobijate odmah, već kada vaše akcije budu prodate, a o tome informaciju takođe možete dobiti u Pošti.

Važno je znati da u slučaju da prodate deonice gubite pravo i na dividendu i na akcije.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar