U drami u Kruševcu napadnuti i POLICAJCI – direktorka Hitne: “Dešavalo se i da meni lično prete SMRĆU”

Povreda nema, ali ima skokove pritiska, predočava dr Gordana Simić, direktorka Hitne

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tamara Trajkovic/ Objektiv.rs, E-stock/Stanislav Nedelja

Doktor Hitne pomoći u Kruševcu koji je napadnut pre dva dana prilikom pokušaja da pomogne povređenima u saobraćajnoj nesreći u Kapidžiji kod Kruševca nalazi se na bolovanju.

Povreda nema, ali ima skokove pritiska, predočava dr Gordana Simić, direktorka Hitne.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Kolega je primio poziv za teren, pitao koliko ima povređenih, potom rekao da kreće ekipa, ponovio adresu, a čovek je ponovo zvao, javi se dispečer-tehničar i rekao da ekipa stiže svake sekunde – čuo je i sirene-kaže za dr Gordana Simić, direktorka Hitne.

– Odvezao je pacijenta na hirurgiju, povređenog iz udesa, a po povraktu nam je ispričao da je taj napadač, kada je video njega kao muškarca, a prethodno je razgovarao sa muškarcem putem telefona, odreagovao tako što je prvo pitao “šta ti imaš mene da pitaš koliko ima povređenih – udario je pritom kolegu.

Napadača je obuzdala policija, čijeg je pripadnika, takođe prema rečima dr Simić, napao. Informacija o broju povređenih zbog čega je potpuno iracionalno odreagovao čovek na terenu, s druge strane, ključna je za intervenciju. Hitna pomoć tako nije imala informaciju da je reč o udesu, odnosno sudaru dva vozila, jer bi po pravilu na teren i odmah poslala dve ekipe.

– Dešavalo se i da meni lično prete smrću, izašli smo na teren, ali prethodno prijavili sumnju da se dešava nasilje nad ženom – priseća se dr Simić i dodaje da medicinari nemaju status službenog lica.

Pretnje i napadi na lekare u Srbiji nisu retki. Jedan od drastičnijih se dogodio pre 7 godina u Kruševca kada je upravo napadnuta ekipa kruševačke hitne pomoć i to na radno mestu. Prvo je udario medicinsku sestru,a potom je povrede ruke zadobio i tehničar. Tada je ekipa Hitne reaovala zbog povređenog mladića u akoholisanom stanju ispred kafića u centru Kruševca. Prebačen je na Odeljenje ortopedije, ali je posle sanacije povrede u više navrata dolazio u Hitnu i zahtevao dodatne intervencije.

Prvo je udario sestru, a onda i tehničara. Služba hitne medicinske pomoći u Kruševcu u proseku, u toku godine obavi 9.000 pregleda na terenu i 28.000 u ambulanti. U vreme epidemije KOVID-19 obim posla značajno je uvećan.

BONUS VIDEO:



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar