Vučić u Raškoj: “Ne samo da ćemo da zaštitimo živote na KiM, nego ćemo u toj borbi i da POBEDIMO”

Predsednik kaže da je spreman da sasluša Srbe sa Kosova i Metohije i na kraju sastanka će im odgovoriti na sva pitanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Rašku, a podignuta je i borbena gotovost Vojske Srbije.

U toku je sastanak predstavnika Srba sa KiM i predsednika Vučića.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Neću previše o prošlosti i tome koliko je Srba danas na Kosovu i Metohiji, neću da vas podsećam šta se dešavalo 2008. i 2011. godine, reći ću vam nekoliko stvari. Nisam ja tražio od vas da budete uz mene jer nam se nešto sviđa, o poslu oko KiM nema ništa lepo, sasvim sam siguran da dobro znate da smo se borili i trudili da srpski narod na KiM sačuvamo. Želim da vas podsetim na 2013. godinu, svi su bili za prihvatanje toga da KiM uđe u UN, ali znate da našom borbom nije došlo do toga – rekao je Vučić.

On je rekao da misli isto isto što i predstavnici Srba na KiM.


– Postavlja se pitanje šta je to što je naša pametna reakcija. Živ nisam bio dok nisam saznao da će Sofronijeviću biti izvađen metak i da će sve biti u redu. Rekao sam Lajčaku da interveniše, a ako ne bude reagovao, reagovaćemo mi. Prvi razlog je i želja jednog dela zapadnih sila da se sever KiM ruši, ne zaboravite da njima nije samo cilj nezavisno KiM, njima je cilj slabljenje Srbije, oni neće odustati (Britanija, Amerika, Nemačka) od punog i nezavisnog KiM. Oni ni danas nisu rekli da su Albanci krivi. Evropska unija se pretvara pred strancima da tobože ne znaju o čemu se radi.

Vučić je rekao da je glavno pitanje šta treba uraditi u ovakvoj situaciji.


– Nama se postavlja pitanje šta da radimo, postoje zajednice koje žele da se ovde dešavaju sukobi i vuku nas u sukob, ja bih voleo da sačuvamo mir i mislim da je to od presudnog značaja za celu zemlju. Nemamo neki izbor, ja sam rekao da se neće dozvoliti pogrom nad Srbima. Šta god da se desi Srbija i Beograd će biti uz vas – rekao je predsednik Vučić.

– Moja poruka njima je očuvaćemo mir, poštovaćemo sve sporazume, moja poruka njima i vama je da ova Srbija nije Srbija iz devedesetih. Molimo NATO da obavlja svoj posao, molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da Srbe dovode u red a ako ponovo budu to pokušali moj odgovor će biti kristalno jasana a to je da u toj borbi u kojoj moramo da štitimo živote naše dece ne samo što ćemo da zaštitimo već vam ja kažem da ćemo u toj borbi i da pobedimo! – zaključio je Vučić.


Podsećamo, pripadnici Kosovske policije danas su suzavcem i šok bombama intervenisali protiv okupljenih građana u Severnoj Mitrovici, a nešto kasnije stigli su i pripadnici Rosu iz južnog dela grada. Tom prilikom teško je ranjen jedan Srbin.

Predsednik kaže da je spreman da sasluša Srbe sa Kosova i Metohije i na kraju sastanka će im odgovoriti na sva pitanja.

– Saslušaću vas i odgovoriću na sve što imate da nam kažete – rekao je Vučić na početku sastanka.

Na sastanak je došlo više desetina građana sa severa Kosova i Metohije.

– Ranili su dečka pored nas, šta je sledeće? Samo želimo da znamo da imamo pomoć države i ljude kojima verujemo – rekao je jedan od prisutnih građana.

Prisutnima se obratio Goran Rakić, predsednik Srpske liste:

-Ukoliko se sledeći put desi nešto slično, imaćemo opšti otpor, branićemo se svim sredstvima – poručio je Rakić.

– Nema sledećeg puta, upucali su nam brata pored nas – rekao je jedan građanin iz publike.

– Dobio sam sve što je neophedno, mene interesuje tačno mesto i vreme gde je Sofronijević ranjen. Znam da su pucali po Mitrovici i Zvečanu – rekao je Vučić.

Među prisutnim Srbima sa Kosova i Metohije reč je dobila i sestra od strica ranjenog Srećka Sofronijevića:

– Ja ne znam više šta da kažem, na svaki način sam maltetirana od šiptara, ja ne znam više šta da radim, meni je sin morao da ode sa Kosova. Da li moram i ja da napustim ognjište kao 1999. sada i 2021.godine. Došli smo u situaciju da nemamo lekove i apoteke. Žalosno je, mnogo je naroda poput mene u bedi i sirotinji, stanite uz narod dok ne bude Oluje, dok ne bude pogroma – rekla je sestra ranjenog Sofronijevića.

– Mislim da je krajnje vreme da reagujete, ovo nije prvi napad kao što znate. ovo je neizdrživo –  dodao je jedan građanin sa Kosova i Metohija.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar