Basta: Pozivam američke i evropske kompanije da ulože u gradnju nuklearne elektrane u Srbiji

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta pozvao je strane energetske kompanije da investiraju u Srbiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Direktor JKP Beogradske elektrane, Rade Basta poručio da su energetska bezbednost, privredni razvoj i efikasnost zaštite životne sredine, već dugo osnovni i uzajamno povezani ciljevi zbog kojih danas nijedna nacionalna ekonomija ne može konstatovati da “energetski bezbedna”.

Naime, ono što se može zaključiti jeste bipolarnost – jedni imaju puteve dolaska do energije uz sve višu i teško održivo političku cenu, a drugi ogromne zalihe energetskih resursa pomoću kojih žele da diktiraju budući globalni razvoj, naglasio je direktor Basta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Srbija kao jedna od zemalja Jugoistočne Evrope ima dobar geostrateški položaj koji treba da iskoristi u oblasti energetike kako bi se ostvarili strateški i nacionalni ciljevi razvoja. Na globalnom nivou oko 15 odsto elektricne energije se dobija iz nuklearne energije. Od 450 nuklearnih elektrana u svetu, trećina je u Evropi. Trenutno se gradi 60 novih reaktora, a Srbiju okružuje desetak nuklearnih reaktora na udaljenosti od 400 kilometarA –  naveo je.

Nuklearke, dodaje, imaju Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Mađarska i sve one ili grade ili pripremaju gradnju novih blokova, na nepunih 70 kilometara od granice Mađarska gradi novi reaktor u Paksu.

– Stoga smatram da se treba ukinuti moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Republici Srbiji i razmotriti mogućnost privlačenja investicije za gradnju iste s obzirom na veliku vrednost takve investicije kao i transfera znanja i tehnologije koju mi neposedujemo. Pozivam sve velike američke i evropske energetske kompanije, kao i fondove koji su spremni da sa Republikom Srbijom strateški i investiciono uđu u jedan takav veliki projekat, jer smatram da mogu da prepoznaju svoj dugoročni interes, a Republika Srbija dobije pouzdanog partnera i dodatno obezbedi energetsku stabilnost koja će biti glavni izazov u narednim decenijama”, poručio je u pisanoj izjavi direktor JKP “Beogradske elektrane”.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar