Hrvati nahvalili Vučića da vešto balansira: Sjajna međunarodna politika, bori se za Srbiju i nova tržišta

Kada je došlo do krize s nabavkom sredstava za imunizaciju u EU, mnogi iz susednih zemalja, pa i iz Hrvatske otišli su u Srbiju da se vakcinišu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: tanjug

Hrvatski mediji nahvalili su predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji u ova “tmurna” vremena vuče odlične poteze na svim poljima koji omogućavaju da Srbija nezaustavljivo napreduje.

Treba nam godišnji rast od četiri-pet odsto, kazao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji vešto balansira između istoka i zapada i koji zna da za veliki rast ekonomije mora imati tržište 120 zemalja iz Pokreta nesvrstanih, piše hrvatski Večernji list.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Tito je znao kako povezati narode bivše Jugoslavije jer je, iako komunistički diktator, bio pametan. To je ono što mi trebamo. Povezati ljude. Staru Jugoslaviju plus Albaniju, to je politička ideja, ali ne ugrožava ničiji suverenitet. To će ojačati naše ekonomije. Treba nam godišnji rast od četiri-pet odsto, a ne tri odsto, to nije dovoljno – rekao je 2017. godine u razgovoru za “Politico” Aleksandar Vučić.

Kako navodi Večernji list, za takav rast Vučiću treba i veliko tržište 120 nesvrstanih zemalja. Međutim, predsednik Srbije ipak sebi ne može dopustiti potpun zaokret i povratak nazak u kosturnicu istorije Draže Mihailovića. Uspeo je ove godine da šokira svet na puno ozbiljniji način stavljajući, odnosno organizator “svečane akademije” Dejan Ristić, na Dan pobede jednu uz drugu upravo slike Tita i Draže! Sediti na dve stolice Tito je znao jako dobro, Vučiću to dobro ide na međunarodnom planu gde i dalje vešto balansira između istoka i zapada.

Ali ozbiljan je broj onih koji Tita i dalje ne zaboravljaju ili imaju simpatije prema njemu i Vučić to zna. Kao što igra i na kartu “onda je bilo bolje”, što se videlo i sasvim nedavno, na primeru vakcinacije. Kada je došlo do krize s nabavkom sredstava za imunizaciju u EU, mnogi iz susednih zemalja, pa i iz Hrvatske otišli su u Srbiju da se vakcinišu. To je ispratio i uticajni “Financial Times” pišući kako zbog tog događaja u tim zemljama postoji frustracija jer se nisu mogle osloniti na same sebe ili na EU, već na Beograd.

– Pozicioniranje Beograda na ovakav način, kao regionalnog glavnog grada, vraća te zemlje u doba kada je Beograd bio glavni grad Jugoslavije i središte Pokreta nesvrstanih, odnosno politike ravnoteže koju je osmislio maršal Josip Broz Tito kako bi se održala neutralnost u Hladnom ratu i koja je omogućila zemlji globalni uticaj – navodi Valeri Hopkins iz “Financial Timesa”.

Ne želi on biti Tito, to znaju i Hrvati, već želi da za Srbiju obezbedi ogromno tržište i uticaj u međunaordnim odnosima što nijedan prethodni predsednik Srbije nije umeo.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Pametan covek! Sad ce nesvrstani biti snabdeveni vakcinama sa Torlaka,neki ce povuci priznanje Kosova,a imace i priliku da vide nase naoruzanje i da ga kupe.

    Odgovori

Ostavite komentar