Sve što su pričali ranije pada u vodu: Hrvatska zbog KRIZE želi što pre nuklearnu energiju

Republika Hrvatska zajedno s još devet država članica EU pridružila se otvorenom pismu u kojem se ističe važnost nuklearne energije u borbi protiv klimatskih promena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto /: Pixabay / Markus Distelrath,Shutterstock

Republika Hrvatska zajedno s još devet država članica EU pridružila se otvorenom pismu u kojem se ističe važnost nuklearne energije u borbi protiv klimatskih promena.

Kako navode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, dekarbonizacija zahtijeva trenutačne i duboke tranzicije u proizvodnji i potrošačkim aktivnostima. Obnovljivi izvori pritom igraju ključnu ulogu u energetskoj tranziciji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Međutim, nuklearna energija, kao stabilan i nezavisan izvor energije bez ugljenika, mora biti deo rešenja u borbi protiv klimatskih promena. Nuklearna energija prilika je za nastavak razvoja snažne evropske industrije s dodatnom vrednošću, hiljade novih kvalifikovanih radnih mesta, vodeću evropsku ulogu u zaštiti okoline i osiguranje strateške autonomije Evrope kao i energetsku zadovoljenost – poručuju iz hrvatskog ministarstva.

Države koje su se pridružile ovoj inicijativi uz Hrvatsku su Bugarska, Češka, Finska, Francuska, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija i Rumunija.

Kako pišu, Hrvati žele što je pre moguće smanjiti njihovu energetsku zavisnost o trećim zemljama.

A to znači da sve što su pričali ranije pada u vodu, nećemo rudnike, nećemo nuklearke….

Hrvati u pismu pitaju zašto je Evropljanima potrebna nuklearna energija te daju protivpitanja: Posedujemo li zaista ambiciju ili ne da se borimo protiv klimatskih promena i da li možemo da postignemo energetsku nezavisnost? Hoćemo li da se oslonimo na naša najbolja sredstva ili ne kako bismo dekarbonizovali našu ekonomiju? Ističe se da klimatske promene nisu buduća, već današnja najvažnija bitka.

– Rast cena energenata takođe je pokazao koliko je važno što pre smanjiti našu energetsku zavisnost od drugih. Problemi sa snabdevanjem biće sve učestaliji i nemamo izbora nego diverzifikovati snabdevanje. Moramo da se  pripazimo kako ne bismo povećali svoju zavisnost uvoženja energije izvan Evrope – upozorava se i poručuje da nuklearna energija mora biti deo rešenjam, prenosi Večernji list.

Hrvati kao argument za nuklearnu energiju navode se da je to ključni dostupan, stabilan i nezavisan izvor energije. Prvo zato što sprečava da evropski potrošači budu ugroženi nestabilnošću cena s obzirom na to da se Hrvatska trenutno suočava sa visokim cenama plina.

Između ostalog se navodi da je nuklearna energija sigurna i inovativna, a evropska nuklearna industrija vodeća na svetu i tehnološki intenzivna industrija. Ističe se i da bi razvoj industrije mogao u bliskoj budućnosti da osigura visokokvalifikovana radna mesta za više od milion evropskih radnika.

Mogućnost gradnje novih modernih reaktora

Kako saradnja među državama članicama raste, Hrvati najavljuju da će uskoro imati mogućnost gradnje novih modernih reaktora, kao što je projekt Malih modularnih reaktora (SMR), navodi se u pismu.

– Zbog toga nuklearnu energiju treba tretirati jednako kao i sve druge izvore energije s niskim udelom ugljenika. Evropski ugovori omogućuju svakoj državi članici da definiše lični energetski miks. Naša prava moraju biti garantovana, a sve tehnologije s niskim emisijama ugljenika za proizvodnju električne energije trebalo bi se razmatrati na ravnopravnoj osnovi. Stoga je apsolutno nužno da nuklearna energija bude uključena u evropski okvir taksonomije do kraja 2021. – poručuju potpisnici pisma koje su u ime Hrvatske potpisali ministar finansija Zdravko Marić i ministar ekonomije Tomislav Ćorić.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar