Bitno je šta će se naći na vašem STOLU: Kako treba da izgleda JELOVNIK jedne porodice?

Kako često kažu, zdravlje na usta ulazi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Judith Haeusler / ImageSource / Profimedia

Svakodnevna priprema hrane zahteva uloženo vreme i trud.

To je bez sumnje veliki zadatak za one koji žele da u njihovoj porodici svaki dan postoji kvalitetan obrok. Takođe, živimo u vremenu kada ne raspolažemo svi istom količinom novca koja je potrebna da nam ishrana bude od najkvalitetnijih namirnica.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zato je prva stavka na spisku: dobro planiranje. Zaposleni roditelji trebalo bi da odrede jelovnik barem za nedelju dana unapred, u zavisnosti kog uzrasta su njihova deca i šta treba da se nađe na meniju trpezarijskog stola.

Ishrana bi trebalo da bude emerena, raznovrsna, izbalansirana u svemu i za svakog člana porodice. Odrasli i deca najbolje je da jedu iste obroke kada su zajedno, ako nema onih sa posebnim potrebama u ishrani.

Foto: – / PhotoAlto / Profimedia

Izgleda kao nemoguća misija, ali zdrava ishrana podrazumeva pet obroka dnevno – doručak, ručak i večeru, kao i dve užine. Na vašem jelovniku treba da se nađu: kajgana od jaja, jogurt, mleko, čaj, tost kifla, ovsene pahuljice, parče hleba, puter i jedna šnita šunke. Dodajte neki sveže ceđeni sok i vaš doručak biće kompletan.

Ručak bi uvek trebalo početi supom, makar onom iz kesice. Kuvanje domaće, zdrave supe od raznih vrsta mesa traži više vremena i može da se pripremi vikendom. Povrće je obavezno, koje god da je u pitanju. Parče mesa je dovoljna količina za svakoga, a salata se takođe podrazumeva.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Sličan princip važi i za večeru. Užina uvek može da vam bude jedna jabuka, banana ili tanjirić voća. Deci je potrebno više, pa za ovaj obrok mogu da pojedu i domaće kolače ili jedan sendvič, s obzirom na to da rastu, hrana može da bude i nešto jača.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar