Svakodnevna priprema hrane zahteva uloženo vreme i trud.
To je bez sumnje veliki zadatak za one koji žele da u njihovoj porodici svaki dan postoji kvalitetan obrok. Takođe, živimo u vremenu kada ne raspolažemo svi istom količinom novca koja je potrebna da nam ishrana bude od najkvalitetnijih namirnica.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Zato je prva stavka na spisku: dobro planiranje. Zaposleni roditelji trebalo bi da odrede jelovnik barem za nedelju dana unapred, u zavisnosti kog uzrasta su njihova deca i šta treba da se nađe na meniju trpezarijskog stola.
Ishrana bi trebalo da bude emerena, raznovrsna, izbalansirana u svemu i za svakog člana porodice. Odrasli i deca najbolje je da jedu iste obroke kada su zajedno, ako nema onih sa posebnim potrebama u ishrani.
Izgleda kao nemoguća misija, ali zdrava ishrana podrazumeva pet obroka dnevno – doručak, ručak i večeru, kao i dve užine. Na vašem jelovniku treba da se nađu: kajgana od jaja, jogurt, mleko, čaj, tost kifla, ovsene pahuljice, parče hleba, puter i jedna šnita šunke. Dodajte neki sveže ceđeni sok i vaš doručak biće kompletan.
Ručak bi uvek trebalo početi supom, makar onom iz kesice. Kuvanje domaće, zdrave supe od raznih vrsta mesa traži više vremena i može da se pripremi vikendom. Povrće je obavezno, koje god da je u pitanju. Parče mesa je dovoljna količina za svakoga, a salata se takođe podrazumeva.
Sličan princip važi i za večeru. Užina uvek može da vam bude jedna jabuka, banana ili tanjirić voća. Deci je potrebno više, pa za ovaj obrok mogu da pojedu i domaće kolače ili jedan sendvič, s obzirom na to da rastu, hrana može da bude i nešto jača.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)