Skandal! Medicinsku sestru terali da skine KRST sa lančića: Odbila je to da uradi, a sada trpi posledice

Privezak Hristovog raspeća nosi već 40 godina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Shutterstock, Ilustracija

Pobožna medicinska sestra Meri Onuha tužila je svoje nadređene koji su je, prema navodima, suspendovali sa posla jer je oko vrata nosila privezak krsta sa Hristovim raspećem.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ona je u Univerzitetskoj bolnici Krojdon u Londonu zaposlena 18 godina, a sada je primorana da napusti posao jer šefovi tvrde da njen bi njen privezak mogao da predstavlj “rizik po zdravlje i bezbednost pacijenata”.

Meri je kazala da je ovo traženo samo njoj, a šef odeljenja kliničke zone rekao joj je da će pozvati obezbeđenje ukoliko ne skine privezak. Drugima je, tvrdi, dozvoljeno da nose versku odeću i nakit.

U početku su joj, još 2018. godine, rekli da mora da skine jer to predstavlja kršenje kodeksa oblačenja i politike uniformi, a zamolili su je bar da nosi duži lanac i da prekrije privezak, ukoliko neće da ga skine.

Foto: Metro/Triangle news

Ona je to odbila, pre nego što je suspendovana, a zatim su je u junu 2020. premestili da radi na info pultu, nakon čega je bila prinuđena na otkaz.

Gospođa Onuha, poreklom iz Nigerije, postala je medicinska sestra nakon što joj je brat preminuo u matičnoj zemlji od posledica ospica.

Ona se obratila sudu i tužila nadređene za uznemiravanje, viktimizaciju, diskriminaciju i nepravedni premeštaj i otpuštanje.

Dok Hrišćanski pravni centar tvrdi da u joj povređena ljudska prava, politika bolnice je takva da se verski zahtevi tretiraju osetljivo i da će se o njima osoblje dogovarati na infividualnoj osnovi.

Bolnica iz koje je medicinska sestra otpuštena, Foto: Google street view

– Nosim krst već 40 godina i ovo je napad na moju veru. Nikada zbog svog krsta nisam nikome nanela štetu. Naprotiv, pacijenti mi često kažu da im se sviđa privezak. Ponosna sam što ga nosim jer znam da me Bog voli i da je uz mene u ovoj situaciji – navela je Meri Onuha, prenosi Metro.

Ona tvrdi da u ovoj bolnici rade ljudi različith veroispovesti i da ni njoj, a ni pacijentima to ne smeta.

– Moje kolege koje izuzetno poštujem četiri puta dnevno idu u džamiju, Hindusi na zglobovima nose crvene narukvice, a muslimanke hidžab. naravno da nemam ništa protiv toga, ali mi smeta kada me opominju i suspenduju zbog mog krsta – navela je Meri.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, metro.co.uk

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar