Lako do JAČEG imuniteta: Vitamini čiji unos treba da POVEĆATE tokom jeseni i zime

Brinite o svom zdravlju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

Prehlade i gripe su česte tokom zimskog perioda, pa tada treba posebno obratiti pažnju na unos vitamina.

Na jačanju imuniteta svakako treba da radite cele godine, ali ne bi bilo na odmet kada biste obratili pažnju na to šta unosite u svoj organizam.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Vitamin D

Vitamin D dobijamo preko sunčeve svetlosti i trebalo bi da dobijemo potrebnu količinu od kraja marta do jula. Međutim, od oktobra pa nadalje, našem telu treba mala pomoć kako bi nadopunili potrebnu količinu, koja je oko 10 mikrograma dnevno. Vitamin D je ptoreban za regulisanje kalcijuma i fosfata kako bismo imali zdrave kosti, mišiće i zube.

– Osim smanjenog broja sunčevih sati, jesenji i zimski meseci su hladniji, što znači da manje vremena provodimo napolju i da telo smanjuje mogućnost proizvodnje vitamina D – kaže doktor Don Grant i dodajte da nuspojave zbog nedostatka ovog vitamina mogu dovesti do depresije, boli i slabosti mišića.

Foto: Shutterstock

Gvožđe

Iako na nedostatak gvožđa treba paziti tokom cele godine, posebno je to važno za vreme hladnijih dana. Ako primetite simptome anemije, obratite se svom lekaru. Ako mislite da ne dobijate dovoljno gvožđa iz svakodnevne prehrane, počnite da uzimate dodatke ishrani.

Vitamin C

Vitamin C održava ljudske ćelije zdravim, zajedno sa kožom, krvnim sudovima, kostima i hrskavicom. Takođe pomaže pri zaceljivanju rana.

– Vitamin C može smanjiti ozbiljnos prehlade jer jača imunološki sastav tela – dodajte Grant.

Foto: Maryia Kazlouskaya / Alamy / Alamy / Profimedia

Prekomerno uzimanje može biti štetno, a odraslima između 19. i 64. godine potrebno je 40 mg vitamina C dnevno.

Magnezijum

Magnezijum je mineral koji pomaže imunološkom sastavu i prevara hranu u energiju. Preporučuje se uzimanje magnezijuma tokom cele godine, a ne samo za vreme zimskih meseci.

– Nedostatak magnezijuma prilično je čest i s obzirom na to da je to drugi najčešći elektrolit u ljudskom telu, moramo se pobrinuti da ga uvek nadopunjujemo. Nizak magnezijum može uzrokovati visok krvni pritisak, nisku toleranciju glukoze, što može uzrokovati probleme sa mentalnim zdravljem poput depresije – rekla je farmaceutkinja Gilia Guerini.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (1)

  1. Sve te vitamine vec stalno pijem (C, D, magnezijum, kalcijum) i jos dodam cink i reishi kapsule, koji su izuzetni u jacanju imuniteta i ne samo to, vec otklanjaju umor i stres, pa se ne bojim ni korone ni zime.

    Odgovori

Ostavite komentar