Simić: Građani su zadovoljni postignutim sporazumom, uspeli smo da sačuvamo MIR (VIDEO)

Istakao je da je posebno važno što je tokom protesta sačuvan mir iako to Prištini nije odgovaralo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Kosovo Online/Printscreen

Nakon što su obavestili građane na prelazu Brnjak o danas postignutom sporazumu, predsednik i potpredsednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić uputili su se na prelaz Jarinje gde su upoznali građane o detaljima sporazuma i zahvalili im se na istrajnosti i odlučnosti da mirnim i demokratskim sredstvima brane svoje interese.

Simić je izjavio da su građani zadovoljni postignutim sporazumom jer će normalno da koriste svoja vozila, kao i zdravstvene ustanove koje će sada moći da pružaju usluge svim građanima, kao i to da Kfor i Evropska unija imaju mandat da ono što je dogovoreno i čega i su bili pokrovitelj, da je uspeh što će specijalne jedinice da se povuku i da se problemi rešavaju dijalogom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Danas je postignut sporazum kao što ste informisani između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije u to ime predstavnici Srpske liste sada ovde u opštini Leposavić, na administrativnom prelazu Jarinje, a pre par sati smo bili na prelazu Brnjak kako bi građane informisali o ovom sporazumu i ono što je najvažnije, kako bi se zahvalili građanima koji su ovih 11 dana istrajavali u nameri da ostvare osnovno ljudsko pravo na slobodu kretanja, pravo na kome počiva Evropska unija. Zahvalnost građanima koji su sa jedne strane izrazili legitiman demokratski protest protiv onoga što je Priština želela da uradi slanjem do zuba naoružanih albanskih specijalaca u čisto srpske sredine. Zahvalnost građanima što su i po kiši i po suncu i danju i noću, ostajali suzdržani na sve one provokacije kojima su bili izloženi od strane pripadnika Rosu, na prelazima, pre svega Brnjak, ali i ovde na Jarinju i naravno zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću i našem pregovaračkom timu koji su uspeli da urade nemoguće, da dogovor iz 2011. godine koji je bio štetniji po Srbe na prostoru Kosova i Metohije ostave po strani i postignu novi sporazum, koji će značiti da Srbi na KiM mogu da koriste svoja vozila sa registraskim oznakama koje izdaju institucije Republike Srbije – dodao je Simić.

Istakao je da je posebno važno što je tokom protesta sačuvan mir iako to Prištini nije odgovaralo.

– Uspeli smo da ne nasedamo na provokacije i da mirnim demokratskim sredstvima, ostvarimo ono što smo želeli svi zajedno, a to je da možemo da živimo u miru i da uživamo ljudska prava koja nam garantuju kosovski, ali i međunarodni propisi – rekao je on.

Naglasio je da je danas postignut dogovor u Briselu stupa na snagu u subotu i u ime Predsedništva Srpske liste pozvao je građane da ostanu uzdržani i u narednim danima, da ne nasedaju na provokacije.

– Mi ćemo budno pratiti sprovođenje ovog sporazuma, pre svega zbog iskustva koje imamo od ranije da Priština izbegava da sprovodi sporazume, odnosno sprovodi ih na način koji nije dogovoren – rekao je Simić.

Govoreći o sporazumima koje Priština nije ispunila Simić je rekao da svi oni koji su smatrali da su se Srbi uspavali i prepustili stihiji i da će pristati na sve ono što radi Priština prevarili.

– Ovaj narod je svoj na svome, ovaj narod želi da živi u miru, ali isto tako želi da živi život dostojan čoveka u 21. veku. Predstoji još mnogo izazova, to je činjenica, ali ono što smo pokazali ovim protestima, zajedno sa građanima, jeste da smo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja. U prethodnih 11 dana smo stalno govorili da nam je potreban dijalog Beograda i Prištine i da se kroz razgovor pronađu rešenja između Srba i Albanaca, pa i po pitanju energetike i svega ostalog. Kada govorimo o ostalim sporazumima izuzetno važna stvar jeste što se ovim sporazumom povlače, ponoviću do zuba naoružani albanski specijalci iz čisto srpskih sredina i iz dvorišta ovih ljudi koji nas ovde okružuju, i sa druge strane što se pokreću vrlo važna pitanja, poput presude Ivanu Todosijeviću, koja je sramna, skandalozna, protivpravna, jer je apelaciono veće bilo sastavljeno isključivo od Albanaca što je protivno i briselskom sporazumu. Pokreće se i pitanje Zajednice srpskih opština, posle osam godina, drago nam je da je i Evropska unija konačno uvidela apsolutnu letargiju među Albancima i nezainteresovanost za ovaj proces i zato još jednom zahvaljujući našem pregovaračkom timu i predsedniku Aleksandru Vučiću, ne uspeva politika Aljbina Kurtija da dijalog ostavi po strani, da ga ignoriše i kroz sprovođenje različitih jednostranih akcija ugrožava mir u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji – rekao je Simić.

Poručio je da je najvažnije da se sačuva mir.

– Mnogo je značajno za sve nas ovde da se sačuva mir i zato smo hiljadu puta apelovali i drago nam je da su građani pozitivno odgovorili. Posebno treba istaći da je Kfor ovde po rezoluciji SB UN 1124, oni su jedina legalna oružana vojna sila na ovim prostorima i mi je poštujemo. Na insistiranje gradonačelnika sa severa KiM njihovi pripadnici se nalaze i na prelazima Jarinje i Brnjak, zato što Srbi nemaju poverenja u albanske specijalce, šta više imaju užasna iskustva kada su oni u pitanju, samo na Brnjaku u prethodnih 11 dana, desilo se 17 inicidenata koji su prouzrokovali pripadnici Rosu. Pozivamo Kfor da ostane da preventivno deluje i spreči moguće incidente koje će Srbi izbegavati kao i u prethodnih 11 dana – poručio je Simić.

Odgovarajući na pitanje da li postoje šanse da se sa Prištinom postigne dogovor u vezi sa formiranjem preduzeća za distribuciju električne energije, Simić je rekao da je to pitanje odgovornosti Prištine i potpisa sporazuma postignutih u dijalogu u Briselu.

– To je i pitanje za Evropsku uniju, koja mora da pokaže svoj kredibilitet. Ovih problema ne bi bilo da je EU na vreme krenula da ih rešava – zaključio je Simić.

BONUS VIDEO:



Izvor: Kosovo Online

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar