Titova NAJVEĆA ljubav: Jovanka živela pored njenog GROBA, a evo kako je maršal govorio o njoj (FOTO)

Davorjanka Paunović je počela kao Titova sekretarica koja je radila u njegovom kabinetu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: SANDEN / AFP / Profimedia

Televizijska publika večeras ima priliku da pogleda drugu epizodu dokumentarno-igrane serije “Jovanka Broz i tajne službe”, koja kroz deset epizoda prati životni put Jovanke Budisavljević, kasnije Broz, koja je bila poslednja, četvrta supruga Josipa Broza Tita. Za Tita su govorili da je bio veliki šarmer, a da su njegove najveće strasti bile lov i lepe žene. Jedna žena obeležila je njegov život kao najveća ljubav i strast – Davorjanka Zdenka Paunović.

Davorjanka Paunović bila je mlađa od Tita dvadeset i osam godina, a njihova romansa počela je dok je on još bio u braku sa trećom suprugom Hertom Has. Njegovi tadašnji saradnici čak su tvrdili da je njihova ljubav bila izuzetno strasna i često toliko glasna da je sekretar partijske organizacije Vrhovnog štaba morao da ode kod Tita i da mu skrene pažnju. Tito mu je na to odgovorio: “Marjane, ja ne mogu bez nje”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Davorjanka Paunović je počela kao Titova sekretarica koja je radila u njegovom kabinetu na samom početku Drugog svetskog rata. Studentkinja francuskog jezika, koja je govorila još dva jezika i bila iz bogate porodice, provela je ceo rat uz Tita, a posao je prerastao u intimna druženja i ljubav.

S njim je išla na ratne linije, u rovove, spavala na zemlji, pešačila kilometrima, boravila u pećinama tokom bombardovanja, bila na tajnim zadacima i menjala identitet.

Davorjanka je imala klasičnu lepotu koju je Tito očekivao od žena. Prva godina ljubavi bila je i godina svađa. Živeli su u partizanskim logorima gde nije bilo klasičnih zidova, pa se sve čulo.

No i svađe između Davorjanke i Tita bile su jednako tako strastvene. Kad se jednom Tito požalio svom ličnom prijatelju Đuri Vujoviću Špancu i ispričao mu zašto se svađa s Davorjankom, ovaj mu je savetovao: “Druže Tito, ja bih nju streljao!”.

Nazivana je Titovom ljubavnicom jer je on već imao nevenčanu suprugu Hertu Has s kojom je imao sina Aleksandra. Nakon oslobođenja teritorije, Has je uspela doći do Tita u glavni štab, ali je tada uvidela da on živi s Davorjankom.

Za Davorjanku se govorilo da je stravična osoba pred kojom se svi plaše govoriti jer je imala veliki uticaj na Tita i njegove odluke, te je “skresala” mnoge ambicije ljudi okolo njega.

Koliki je njen uticaj bio govori i podatak da je jednom sazvana sastanak najužeg partijskog rukovodstva a tema je bila samo ona. Tada im je Tito rekao: “Radite šta hoćete, ali ja bez nje ne mogu”.

Mnogi članovi Vrhovnog štaba nisu voleli Davorjanku jer je imala oštar jezik, govorila je uvek istinu i bila je žustra. Takvu devojku koja je u isto vreme bila požrtvovana i svadljiva Tito je veoma cenio, tako da je bila zaštićena. Na trenutke se ljutio na nju jer je umela da prigovori i osudi, ali ljutnje nisu trajale dugo.

Foto: Wikipedia

Prema svedočenjima, dugo odbijajući da leči bolest pluća (fibrozu), kucala je njegove govore za AVNOJ, proglase i naređenja, prešla je ceo ratni put “po šumama i gorama” sa njim. Kada je bolest toliko uznapredovala da više nije mogla da funkcioniše, Tito je Davorjanku poslao na lečenje u moskovski sanatorijum. Međutim, ušla je u oktobru 1944. u oslobođeni Beograd sa njim jer nije htela da bude dugo odvojena od svoje ljubavi i vrhovnog komandanta. Uselili su se u dedinjsku vilu industrijalca Acovića a za njih se renovirao i Beli dvor.

Ipak, sudbina je Davorjanki dodelila drugačiju ulogu od dugogodišnje gospodarice dvorova. Godinu dana je u njima i dalje bila Titova poverenica, saputnica i lična sekretarica, ali ju je povratak bolesti sprečio da postane njegova supruga. Dočekala je i Jovanku Budisavljević (kasnije Broz) ali je uskoro morala ponovo na lečenje. Odvezli su je u sanatorijum na Golnik u Sloveniji gde je i umrla. Imala je dvadeset i pet godina, prema zvaničnoj verziji – od tuberkuloze. Tito je odlučio da je sahrane u dvorištu Belog dvora u Beogradu jer mu je bila najveća ljubav. Pored nje je sahranio konja i psa.

Davorjankino mesto zatim je zauzela Jovanka, koja je ostatak života sa Titom provela pored groba njegove bivše ljubavi.

Prema svedočenjima Nade Budisavljević, rođene sestre Jovanke Broz, Jovanka je najverovatnije znala da je Davorjanka sahranjena u kompleksu Belog dvora.

Ipak, pred Jovankom Tito nikada nije govorio o bivšim ženama i ljubavima.

– Tito je povremeno pričao o majci, o detinjstvu, o Rusiji i vremenu kad je živeo u Rusiji. Nikada nisam čula da je pričao o svojim bivšim ženama. U mom prisustvu Tito nikad nije pomenuo nijednu svoju bivšu ženu, ni Pelagiju, ni Hertu Has. Ni Davorjanku Paunović. Nikada ih nije pominjao, najverovatnije da Jovanku ne bi povredio. Ni Jovanka ih nije pominjala. Najverovatnije je znala da je Davorjanka sahranjena u kompleksu Belog dvora. Ali, ona se nije bavila njegovim bivšim ženama i bivšim ljubavima. To je bio deo njegove prošlosti i nju to nije interesovalo. Jovanka je bila svesna da Tito nju voli i znala je da ona njega voli – ispričala je Nada Budisavljević.

Dokumentarno-igrana serija “Jovanka Broz i tajne službe” kroz deset epizoda prati životni put Jovanke Budisavljević, kasnije Broz, od njenog dolaska na rad u Beli dvor, udaje za Tita, glamurozne dame i simbola jedne epohe Titove Jugoslavije, do nesporazuma, sukoba, afera, osnovanih i neosnovanih optužbi, razdvajanja od Tita, potpune izolacije, ponižavanja i života u nehumanim uslovima.

U igranom delu serije pojavljuju se naši poznati glumci u ulogama značajnih ličnosti iz tog perioda. Jovanku Broz igraju Milica Tomašević i Snežana Savić, dok Josipa Broza Tita igra Nebojša Dugalić.

BONUS VIDEO:

Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar