Porodilja iz Niša PREMINULA od korone u devetom mesecu, u bolnici PLAKALO i osoblje: Beba odmah testirana

Tek porođena mlada žena iz Pirota koja se u devetom mesecu zarazila infekcijom, a nije bila vakcinisana, preminula je usled komplikacija izazvanih virusom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA/MarkoDjokovic, Printscreen/Facebook

Porodilja A. I. (23) iz Pirota, koja je bila zaražena kovidom-19, a koju su lekari u Kliničkom centru u Nišu pre nekoliko dana hitno porodili carskim rezom zbog komplikacija izazvanih virusom, preminula je juče ujutru nakon što joj se stanje naglo pogoršalo. Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš prof. dr Zoran Perišić navodi da i pored ogromne borbe za njen život tek porođena žena nije uspela da se izbori sa smrtonosnom infekcijom.

‒ Nažalost, stanje žene od svega 23 godine naglo se pogoršalo pre dva dana. Respiratorno stanje se pokvarilo, naši lekari morali su da je stave na respirator i da je intubiraju. I pored nekoliko reanimacija tokom čitave noći, ona je preminula. I lekari i sestre, sve osoblje, plakali su kao kiša. Žena je bila potpuno zdrava pre nego što se zarazila koronom, ali, nažalost, nije bila vakcinisana ‒ kaže dr Perišić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

BILA POTPUNO ZDRAVA

Porodilja je primljena u UKC Niš zbog infekcije koronavirusom u devetom mesecu trudnoće i najpre se nalazila u stacionaru jer njeno stanje nije bilo loše. Kada su se parametri pogoršali, prebačena je na intenzivnu negu, nakon čega je 21. septembra porođena carskim rezom kako bi se smanjio pritisak ploda na pluća. Posle carskog reza porodilja se lagano oporavljala, a u sklopu terapije je primila i krvnu plazmu rekovalescenata koja sadrži antitela, pa su očekivanja lekara bila da će biti dobro.

Foto: Printscreen/Facebook

Međutim, u toku noći korona je pokazala svu svoju nepredvidivost, porodilji se stanje naglo pogoršalo, pa je više puta reanimirana, ali je u jutarnjim satima izgubila bitku za život, uprkos svim naporima lekara da joj spasu život.

BEBA NIJE ZARAŽENA

Devojčica koju je carskim rezom na svet donela porodilja iz Pirota je testirana, a utvrđeno je da nije zaražena koronavirusom. Devojčica je došla na svet 21. septembra i na rođenju je imala 3.400 grama, a dugačka je 51 centimetar. Nakon što je rođena carskim rezom, beba je smeštena u bebi blok na Ginekološko-akušerskoj klinici KC u Nišu i njeno stanje se neprekidno prati. Stanje bebe je dobro.

DR MITROVIĆ: TRUDNICE, VAKCINIŠITE SE

Načelnica Dnevne bolnice GAK “Narodni front” prof. dr Ana Mitrović kaže da su svetske, ali i njene preporuke, da se trudnice vakcinišu s obzirom na nepredvidivost kako će se infekcija kovidom završiti ukoliko se razvije teška klinička slika u trudnoći.

‒ Lično verujem da vakcinacijom tokom trudnoće trudnice smanjuju rizik od infekcije koronom ili od razvoja teških i opasnih formi ove podmukle i nepredvidive bolesti i tako štite sebe i njihove bebe ‒ objašnjava dr Mitrović.

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA.

PIŠE: SANJA RADOVANOVIĆ

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar