Obućari savetuju: Kako da pripremite obuću za zimu i koliko koštaju razne popravke?

Pravilno održavanje obuće je veoma važno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vladimir Milovanovic

Kada povadimo iz ormana cipele za kišu od prošle godine, neretko se neprijatno iznenadimo. Izbledele, pohabane, deluje da nisu ni za šta sem za bacanje.

Da li je baš tako, ima li im spasa?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U razgovoru za Objektiv, iskusni obućar Branisav Komazec objašnjava nam šta sve može da se popravi i po kojim cenama.

Najkvalitetnije cipele izrađuju se od prave kože, smatra Branislav, a uz pravilnu negu i održavanje mogu da potraju godinama. Cena im je veća, ali u njima noga diše, formira se prema vašem stopalu nošenjem i daje kvalitetnu potporu pri stajanju, što nije slučaj sa uvoznom, jeftinom obućom.

Foto: Vladimir Milovanovic

– Eko-koža ili skaj su vrlo nekvalitetni materijali, krti i nerastegljivi, koji dugim stajanjem u magacinima postaju još gori, što je čest slučaj sa uvoznom obućom kod nas. Cipele od ovih materijala jesu nižih cena, ali su uglavnom za jednokratnu upotrebu. Mogu se donekle popravljati, menjaju se pendžeta, flekice, ali se ne mogu stavljati na kalupe za proširivanje, teže se i nepostojano boje. Popravke ove obuće radim, treba ljudima izaći u susret, uvek garantujem za svoj rad, ali ne preporučujem kupovinu ovih jeftinih cipela, koje su zapravo samo stalan trošak – kaže obućar.

Foto: Vladimir Milovanovic

Majstor nam preporučuje: sva nova obuća pre nošenja treba da se zaštiti odgovarajućim sprejevima za impregnaciju, negu protiv prašine, kiše, fleka. Ova kozmetika im bitno produžava vek i odlaže odlazak kod obućara.

Ne preporučuju se masni imalini, već laganija tečna kozmetika u vidu sprejeva, rolera, kojom se odmah postiže sjaj.

Cipele od antilopa, “kanađanke”, treba odmah, pre prvog nošenja, dobro isprskati zaštitnim sprejom – čak i pola bočice potrošiti. Samo će nakratko potamneti, ali koža će biti ishranjena i mnogo duže trajati.

Foto: Vladimir Milovanovic

Ukoliko se radi o pohabanom kvalitetnom kožnom paru cipela koje vam deluju kao da ih samo možete otpisati, donesite ih prvo kod majstora pre nego što potpuno odustanete od njih.

– Vrlo često uz čišćenje profesionalnim sredstvima, tretiranjem tamnijim bojama, mogu da ih preobrazim, da izgledaju kao nove. Nekada mušterije traže i da se oboje đonovi, što je takođe moguće, dodaje. Uvek je pravo zadovoljstvo i potvrda mog truda i rada kada mušterija iz radnje izlazi oduševljena, jer su cipele nadmašile sva njihova očekivanja – navodi Branislav.

Na pitanje kakva je domaća proizvodnja kada su cipele u pitanju Branislav kaže da ljudi ne znaju da upravo manje, domaće radionice prave izuzetno kvalitetnu obuću, modernog dizajna svih namena.

-Ovo je naša duga tradicija, na našim prostorima se oduvek proizvodila koža vrhunskog kvaliteta. Svima bih preporučio da se pri kupovini odluče za domaće brendove obuće, dugo će im trajati, biće zadovoljni, a na taj način podržavamo naše preduzetnike i zanatlije. Takođe, ako imate posebne zahteve, možete poručiti i izradu po meri, što je spasonosno, pogotovu za sve koji pate od čukljeva – završava Branislav.

foto Vladimir Milovanovic

Cene popravki cipela:

Muška pendžeta – od 700 dinara
Muške pete – od 700 dinara
Ženske flekice – od 500 dinara
Ženska pendžeta – od 600 dinara
Farbanje – od 1.200 dinara
Bojenje đona – od 800 dinara
Reparacija, čišćenje – od 600 dinara
Širenje na kalupu – 300 dinara po komadu

Piše: Jasna Drenovac

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar