Objektiv razotkriva tajne ĆELAVOG ISUSA: Čudesna freska, jedina na svetu, može da se vidi samo kod Pirota

Neprocenjivo kulturno blago na istoku Srbije mami turiste

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pirotske vesti, Privatna arhiva

Na dvadesetak kilometara od Pirota, u netaknutoj prirodi Stare planine, nalazi se najčudesnije selo u Srbiji – Rsovci.

Sa nešto manje od 200 stanovnika, ovo bajkovito mesto na levoj obali reke Visočice poslednjih godina postalo je pravi magnet za sve putnike namernike, a ekipa Objektiva odlučila je da razotkrije sve njegove tajne.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Po ulasku u ovo čuveno selo u podnožju najlepše planine u Srbiji, dočekuju nas mnogobrojni starinski objekti, ambari i plevnje sa svojom specifičnom arhitekturom, ali i veliko stado ovaca i koza koje čuvaju devetogodišnji Dušan i sedmogodišnja Kristina.

– Sigurno ste došli da vidite ćelavog Isusa u crkvi pećini? Ne brinite, nećete morati da se penjete uz stenu, tu su stepenice sa kojih se najlepše vidi naše selo – kažu mališani pokazujući nam put do svetskog čuda.

Iako mali, uveravaju nas da su srećni što su letnji raspust proveli čuvajući stoku. Sa sobom nose nož uvijen u kožnu futrolu, kako bi bili spremni za iznenadni susret sa zmijom.

Neustrašivi su baš kao što su u 13. veku bili isposnici sa Sinaja koji su njihovo selo stavili na svetsku mapu čuda kada su na jednoj od stena pećinske crkve iznad Rsovaca oslikali ćelavog Isusa.

Foto: Privatna arhiva

Ova freska, jedinstvena u hrišćanstvu, koju je na čitavoj zemaljskoj kugli moguće videti samo na ovom mestu, prema rečima direktora Turističke organizacije Pirota Bratislava Zlatkova, predstavlja mladog Isusa bez kose.

– Freska je po prikazu Isusa Hrista koji odstupa od kanona. Pre 700 godina ovde je boravio neko ko je bio veliki umetnik. Do pećinske crkve Svetih Petra i Pavla nekad se dolazilo vrlo teško, gotovo neprohodnom stazom – kaže Zlatkov.

Odoleo zubu vremena, jakih boja, gotovo netaknut iznad ikonostasa sa leve strane pećine, ćelavi Isus posetioce ostavlja bez daha. Isus je ovde prikazan, da čudo bude veće, u budističkoj odeždi i u osmougaonoj zvezdi.

Piše: Nikolina Marić

OVU I OSTALE ZANIMLJIVE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 17. SEPTEMBAR

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar