Novo OKLOPNO vozilo biće nazvano po Lazanskom: Pokojni ambasador ulazi u ISTORIJU Srbije (FOTO)

"Lazanski" bi fizički trebalo da bude sličan "Lazaru 3"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/RTS

Novo vozilo srpske vojske koje bi moglo da ponese ime pokojnog vojnog komentatora i ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog biće modifikovana verzija postojećeg “Lazara 3”.

Glavna razlika između “Lazara 3” i “Lazanskog” biće top. Vozilo bi trebalo da ima top 30 puta 173 milimetara sa odgovarajućom municijom koju pravi “Sloboda” u Čačku, zatim mitraljez i dva lansera za savremene protivoklopne vođene rakete. To će biti nastavak “Lazara 3”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Pored dobre vatrene podrške koje može da ostvari može da zaštiti ljudstvo od kalibara 12,7 milimetara sa prednje strane i municije kalibara 7,62 milimetara sa bočnih strana – navodi major Vojske Srbije Aleksandar Grujić.

Top je višenamenski i služi za dejstvo po živoj sili, lakim oklopljenim vozilima, fortifikacijama… Koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna da probije i oklop lakih tenkova.

– Dakle, pruža dobre manevarske sposobnosti, zaštitu ljudstva i dobru vatrenu podršku – dodaje Grujić.

“Lazanski” bi fizički trebalo da bude sličan “Lazaru 3”, ali pretpostavlja se da će prilikom ispitivanja biti nekih korekcija koje će biti uslovljene ugradnjom naoružanja i novom elektronikom.

BONUS VIDEO:

Izvor: RTS

Komentari (1)

  1. aLazanski bi bio izuzetno srećan i ponosan kada bi to vozilo imalo top 57 mm. Dobili bismo izuzetno borbeno vozilo, ala ruski terminator.

    Odgovori

Ostavite komentar