Ovako će se od ponedeljka ići u školu: Jedan USLOV je ključan za prelazak na onlajn nastavu

Za sutra je zakazan sastanak na kome bi trebalo da bude doneta odluka da li će biti testiranja đaka i nastavnika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: ATAImages

Pala je odluka po kom režimu i od čega će zavisiti kada odeljenje prelazi na onlajn, a kada na kombinovani model. Kako se saznaje za odeljenja do 16 đaka granica za prelazak na onlajn su tri zaražena učenika. Kada je odeljenje brojnije od 16, a ima dva obolela đaka, deli se na dve grupe i prelazi na kombinovani model.

Odluka o načinu nastave u slučaju zaražavanja učenika doneta je danas. Kako se saznaje, odeljenja sa više od 16 đaka prelaze na onlajn ukoliko je posle deljenja grupe i prelaska na kombinovani model u jednoj od grupa naknadno došlo do oboljevanja više od tri đaka. Odnosno princip kod podeljenih odeljenja je kao za razrede do 16 učenika.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Za sutra je zakazan sastanak na kome bi trebalo da bude doneta odluka da li će biti testiranja đaka i nastavnika.

Tim za škole, na čijem sastanku će se razmatrati ova dva pitanja, grubo rečeno je krizni štab u malom. Osim članova Ministartva prosvete čine ga predstavnici Ministarstva zdravlja i Instituta Batut. Prema saznanjima ukoliko bude doneta odluka o testiranju đaka, bris će se deci uzimati iz nosa. Odluku o mogućem testiranju i načinu na koji će se izvoditi kao i po kom principu će se uzimati uzorci, donosi zdravstvena struka. Taj predlog bi trebalo da bude predočen u petak.

Kako kažu u Ministarstvu prosvete ukoliko ovakva odluka bude i doneta to ne znači da se razmišlja o testiranju sve dece u svim školama. Takođe u ovom trenutku nije ni tema da se đaci testiraju ako ima zaraženih u odeljenju ili školi.

– Ukoliko uopšte bude doneta odluka o testiranju reč je o sticanju uvida, uzrokovanju, a kako bi se stekao bolji uvid na koji se način kreće virus unutar škola. Praktično sa Batutom bi se dobila realna slika transmisije virusa u školama – kažu u Ministarstvu.

Kako dodaju, za sve će biti potrebna dozvola roditelja. U Ministarstvu naglašavaju da je cilj svih napora da se omogući da đaci idu na nastavu u školske klupe i da se onlajn nastava svede na minimum.

BONUS VIDEO:

Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar