Nikola Tesla je bio deda Dušana Ivkovića: Samo jednom je pričao o njemu, ove reči morate da pročitate!

Dušan Ivković je rođen 1943. godine u Beogradu, a u košarku se zaljubio zahvaljujući starijem bratu Slobodanu Pivi Ivkoviću. Celu igračku karijeru je proveo u Radničkom sa Crvenog krsta gde je započeo i veliku trenersku karijeru

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT,Album - Fine Art Images / Album / Profimedia

Čuveni srpski košarkaški trener Dušan Ivković preminuo je ovog jutra u svom voljenom Beogradu.

Iako nikada nije želeo da se hvali time jednom prilikom je otkrio da mu je Nikola Tesla bio deda.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Najradije ne bih, ali hajde. Jednom su me namestili u neki televizijski žiri kad ulazi Dejan Tomašević sa gradonačelnikom Radojičićem i daje mi dukat. O čemu se radi? Nikola Tesla po majčinoj liniji Mandića meni zaista dođe deda. Otac moje bake Olge, dakle moj pradeda Trivun i Teslina majka Đuka su bili rođeni brat i sestra. U njegovom muzeju u Beogradu stoji pismo moje bake Olge koje šalje Tesli u Ameriku, tražeći pomoć za svog sina i mog ujaka. U njemu stoji: „Dragi brate, molim te moj Milenko je isti ti i on će da studira elektrotehniku kao ti…“. Tražila je pomoć, bila su to teška vremena tridesetih godina prošlog veka i Tesla je vodio računa o njima. I da se vratim na onaj dukat sa početka priče. Kad su se rađale moje dve sestre i moj brat, Tesla ih je darovao zlatnim dukatima, jedini ga ja nisam dobio jer sam rođen u oktobru 1943, a Tesla je umro na Božić te godine. Zašto o tome nerado govorim? Mislim da je ružno i nepristojno da jednog takvog genija bilo ko po bilo kojoj osnovi svojata. Mislim da to nije u redu. Prvi put sam o tome progovorio u Grčkoj, godinama me bilo sramota da to pominjem.

Dušan Ivković je rođen 1943. godine u Beogradu, a u košarku se zaljubio zahvaljujući starijem bratu Slobodanu Pivi Ivkoviću. Celu igračku karijeru je proveo u Radničkom sa Crvenog krsta gde je započeo i veliku trenersku karijeru.

Posle rada s juniorima Radničkog prešao je u Partizan koji je vodio dve godine i osvojio prve trofeje u karijeri. Te 1979. godine je sa Partizan osvojio triplu krunu (prvenstvo i kup Jugolasvaije kao i međunarodni Kup Radivoja Koraća).

Iz Partizana 1980. godine odlazi u grčki Aris gde se takođe zadržao dve godine. Potrom sledi povratak u njegov Radnički, pa trogodišnje epizode u Šibenki i Vojvodini. U Grčku se vratio 1990. kada je preuzeo PAOK. Vodio je još Panionios, AEK, Dinamo Moskvu i Anadolu Efeskada su u pitanju klubovi, a bio je i selektor našeg nacionalnog tima.

Bonus video:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar