ZLATNO DOBA Merkelove! Istraživanje pokazalo: Evropljani je žele za lidera, Nemci se PLAŠE njenog odlaska

Samo kada je u pitanju borba za ljudska prava i demokratiju, više od trećine Nemaca izražava poverenje u Berlin

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/AP Photo/Marko Drobnjakovic

Anketa Evropskog saveta za spoljne odnose pokazula je da kancelarku Angelu Merkel veoma poštuju. U međuvremenu su sami Nemci zabrinuti za budućnost bez nje.

U anketi je učestvovalo 12 zemalja Evropske unije i ona je takođe pokazala da članice veruju da Nemačka može da bude vodeća zemlja Evropske unije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema izveštaju Evropskog saveta za spoljne odnose evropski građani vide Nemačku kao ekonomsku silu, ali, paradoksalno, smatraju da je dostigla vrhunac.

Evropljani najviše poverenja imaju u Nemačku kad su u pitanju finansije i ekonomija, odbrana evropskih vrednosti kao što su ljudska prava i demokratija.

“Iako se Merkel oduvek opirala da je nazivaju “vođom slobodnog sveta “, građani evropske unije je vide kao vođu slobodne Evrope”, navodi se u izveštaju.

Međutim, kada je u pitanju suočavanje sa velikim silama kao što su SAD, Kina i Rusija, članovi evropske unije su iskazali da nemaju poverenja da bi Berlin donosio odluke kako treba. Istakli su da veruju da bi Nemačka prvo branila svoje interese.

Ovo je prava ISTINA o odnosima Srbije i Nemačke: Nakon odlaska Merkelove, Vučić objavio snimak (VIDEO)

Iskazali su značajno poverenje u Nemačku kad su u pitanju bezbednost i odbrana, iako postoji strah da bi mogla da se osloni na nacionalizam nakon Angele Merkel.

Sve anketirane zemlje rekle su da bi Angelu Merkel podržale kao predsednika Evrope u odnosu na francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Za razliku od Makrona, Merkel je više težila ka kontinuitetu postojećeg stanja, nego predlozima radikalnih reformi.

Izveštaj Evropskog saveta za spoljne poslove pokazao je da pedeset i dva odsto Nemaca veruje da sa odlaskom Merkelove dolazi do kraja zlatnog doba njihove zemlje.

Nemački mediji BRUJE o poseti Angele Srbiji: “Merkel se dugo zalaže za približavanje Zapadnog Balkana EU”

Evropska unija očekuje da će Nemačka da bude vodeća u savezu nakon 16 godina vladavine Angele Merkel. Međutim, Nemci izgleda da nisu pripremljeni za tu ulogu.

Samo kada je u pitanju borba za ljudska prava i demokratiju, više od trećine Nemaca izražava poverenje u Berlin.

Nemci imaju manje poverenja u svoju političku elitu u finansijskim i ekonomskim pitanjima, kao i u odbranu i bezbednost od drugih Evropljana, ali su takođe manje zabrinuti zbog unutrašnjeg zaokreta i porasta nacionalističkog raspoloženja.

BONUS VIDEO: 

 

Izvor: dw.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar