Ovo svi radimo: Naučnici otkrili zašto proganjamo BIVŠE po mrežama

Priznajte, i vi proveravate njihove profile

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Koliko puta ste bivšima proverili društvene mreže?

Nema potrebe da se stidite toga, jer to svi radimo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zašto? To je već pitanje!

Naučnici su, verovali ili ne, pokušali da pronađu odgovor na njega.

Prošlo je mnogo vremena od raskida i sigurni ste da više ne gajite osećanja prema bivšoj ljubavi, možda ste čak i u novoj vezi, a ipak… Jednostavno ne možete da odolite potrebi da budete u toku sa njenim životom!

Gde je izašao/la, sa kim se viđa, kakvu frizuru sada ima, gde letuje… Sve su to potpuno nevažne teme i, objektivno, ne zanimaju vas previše, ali ne možete da se suzdržite od znatiželje. Zbog čega je tako?

Kako je pokazalo istraživanje Univerziteta u Zapadnom Ontariju, čak 88 odsto ljudi proverava na društvenim mrežama šta ima novog kod njihovih bivših partnera. Štaviše, iako nam je neprijatno kad to radimo, stručnjaci kažu da je ovakvo ponašanje sasvim prirodno.

Foto: Shutterstock

– “Programirani” smo da obraćamo pažnju na druge ljude -, kaže psihološkinja Pamela Ratledž, koja izučava uticaj medija i tehnologije na naše živote.

– Čak i kada smo raskinuli sa nekim, želimo da verujemo da niko ne može da nas zameni. Želimo potvrdu da smo bili vredni ili dobri, pa se nadamo da će bez nas oni biti bar malo tužni i da će patiti – ističe Ratledžova. Nikoga ne ugrožavate, samo ste radoznali.

Ipak, ona napominje da postoji granica: ako ulažete više vremena u praćenje detalja o nečijem životu, mogli biste da razmislite o tome da prekinete sa “proganjanjem”. Na kraju krajeva, vašem odnosu je došao kraj i za vas nije zdravo da se predugo osvrćete na prošlost, naročito ukoliko i dalje niste nastavili dalje i pronašli novog partnera.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Krstarica

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar