8 vrsta ljubavi: Kako da ih razlikujete i koja najbolje opisuje vaša osećanja?

Stari Grci su smatrali da postoje jasno definisane vrste ljubavi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels.com/Dimitri Kuliuk

Kažu da ljubav pokreće svet, ali često stvara i mnogo problema.

Stari Grci su smatrali da postoji 8 vrsta ljubavi, sa jasnim razlikama između njih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naravno, moguće su i kombinacije više tipova, a vi možete da proverite koji je vaš.

1. Agape – bezuslovna ljubav

Ovo je nesebična ljubav prema svim ljudima, a čak su i Grci smatrali da je ovo prilično radikalan koncept, jer veoma malo ljudi je sposobno da se zaista žrtvuje za druge, i da ih voli bez ikakvih ograničenja.

2. Eros – romantična ljubav

Romantična, strastvena i fizička ljubav. Ispoljava se kroz seks i želju. Možda je najbolje opisuje rečenica: Burna i vrela, ali brzo izgori.

Foto: Pexels.com/Adam Kontor

3. Filija – naklonost

Vrsta ljubavi koju osećate prema prijateljima. To je platonska ljubav, bez seksualnog kontakta, i za Grke ona je bila moćnija od romantične ljubavi (Erosa) jer predstavlja ljubav između jednakih partnera.

4. Filautija – samoljublje

U modernom društvu, ova vrsta ljubavi se vezuje za narcizam i sebičnost, ali Grci su imali savim drugačije gledanje na ovu ljubav.

Ona u većini slučajeva nije štetna, jer prosto objašnjenje je: ako ne volite sebe, ne možete da volite ni druge. Isto kao što pokazujete ljubav i naklonost prema drugoj osobi, možete da je pokažete i prema sebi.

Foto/Pexels.com/Andrea Piacquadio

5. Storge – porodična ljubav

Slično kao i naklonost (Filija), ova ljubav se najbolje definiše odnosom koji postoji između roditelja i deteta. Ne postoji fizička i seksualna privlačnost, već čvrsta veza i povezanost među ljudima.

6. Pragma – trajna ljubav

Ovo lje potpuna suprotnost romantičnoj ljubavi (Erosu) i traje do kraja života. To je tip ljubavi koji vidite kod parova koji su decenijama zajedno a i dalje pokazuju naklonost jedno prema drugom, drže se za ruke i slično. Pragma zahteva međusobnu posvećenost i spremnost da se prave kompromisi kako bi veza opstala.

Foto/Pixabay/ Sasin Tipchai

7. Ludus – razigrana ljubav

Najbolje se opisuje kao zaljubljenost – i vezuje se za početnu fazu veze kada ste na sedmom nebu i osećate leptiriće u stomaku svaki put kada pomislite na osobu koja vam se sviđa. Osećate se živim i uzbuđeni ste zbog života.

8. Manija – opsesivna ljubav

Ova vrsta ljubavi često vodi ka ljubomori i besu, i obično se pojavljuje kada se poremeti balans između romantične (Erosa) i razigrane (Ludusa) ljubavi. Opsesivnu ljubav osećaju uglavnom osobe sa manjkom samopoštovanja i ukoliko se ne drži pod kontrolom, može biti veoma štetna.

 



Izvor: Objektiv.rs, lifehack.org

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar