OBJEKTIV ANALIZA: Da li je ovo ključni razlog Noletovog poraza od Danila Medvedeva u finalu US opena?

Velike stvari odigrale su se u nedelju uveče u Njujorku, na stadionu Artur Eš

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Kena Betancur / AFP / Profimedia

Novak Đoković je poražen u finalu US opena od Rusa Danila Medvedeva, i to sa 0:3 u setovima, što ni najveći pesimisti među njegovim navijačima zaista nisu očekivali.

A upravo navijačima bismo želeli pomalo da se bavimo u ovom tekstu. Naime, baš tokom ovog finala, njujorška publika je prvi put “u životu” odlučila da joj se sviđa Đoković, i to verovatno samo zbog toga što je s druge strane bio vekovni neprijatelj njene nacije – Rus.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iako je doba “hladnog rata” odavno prošlost, iako Sovjetski savez ne postoji već preko 30 godina, Amerikanci su u duelu između Srbina i Rusa odabrali ovog prvog. Novak Đoković je prvi put u karijeri imao podršku navijača na Artur Eš stadionu, a po određenim kuloarima tokom ovog meča jasno je mogla da se čuje rečenica:

– Zato i gubi, jer ovi navijaju za njega!

E sad, to možda i jeste, a možda i nije tačno, ali činjenice govore sledeće. Pre finala, publika je svojim zviždanjem, bezobrazlukom i svime što ide uz to motivisala Đokovića, koji najbolje igra kad u njemu proradi onaj nadaleko čuveni “srpski inat”.

A u finalu, taj inat nije imao gde da nastane, jer je publika zdušno želela da Srbin bude taj koji će izaći kao pobednik iz svakog duela.

Dakle, ne samo da ga je Medvedev nadigrao, što se jeste dogodilo u onih par brejkova koje je oduzeo u prvom, drugom i trećem setu. već je i publika svojim neočekivanim ponašanjem definitivno bila jedan od ključnih razloga što Nole nije uspeo da se okiti 21. grend slem titulom u karijeri i prvim “kalendarskim slemom” još od Roda Lejvera 1969. godine.

Teško da će nekada još da se pojavi ovakva šansa da se osvoje sva četiri velika turnira u godini, ali rekord po broju grend slemova je i dalje tu da bude osvojen. U januaru sledi Australija, a publika “s one strane kugle zemaljske” (“from down under” prim.aut.) uvek je bila uz Đokovića, tako da njeno lepo ponašanje neće moći da ga iznenadi kako je to bio slučaj u Njujorku.

Sve vam je jasno kada je Srbin prvi put u karijeri pokazao suze na terenu, prvi put u karijeri je zaplakao, i to tokom meča, kada je bilo 4:5 za Medvedeva u trećem setu, jer su tada Njujorčani uglas uzvikivali: “Nole, Nole, Nole”.

To je nešto na šta definitivno nismo navikli, ali kako kažu Aleks Koreća i Miša Zverev, Eurosportovi eksperti, Novak možda jeste izgubio finale, ali je zadobio ljubav američke publike jednom za svagda.

Piše: Aleksa Radosavljević

Bonus video:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Ако је разлог мржња према руском народу, од стране Англосакса онда себе доживљавам као Руса. Не могу да замислим да они икога воле. Да будем још јаснији, ја не мрзим ни један народ под капом небеском, па чак ни њих. Не знам шта ми је.

    Odgovori

Ostavite komentar