Kineski mlaznjak JH-XX: Ovaj nevidljivi bombarder je potpuna misterija (FOTO+VIDEO)

Prva ilustracija letelice objavljena je 2018. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija: Li Gang / Polaris / Profimedia

Početkom 2018, izveštaj DIA (Defense Intelligence Agency) o razvoju kineske vojne moći uzburkao je duhove u SAD. U njemu se navodi da PLAAF razvija “bombardere srednjeg i velikog dometa, sposobne za udare po regionalnim i globalnim ciljevima, koji će postati operativni 2025”.

Početkom januara 2021, Ratno vazduhoplovstvo Kine (PLAAF) objavilo je promotivni video, u kojem se ispod platna “krio” nevidljivi bombarder H-20. Stratešku letelicu, sličnu američkom B-2 Spirit, razvija kompanija Xi’an Aircraft Corporation, o čemu možete OVDE pročitati.

Ali, danas se bavimo “drugim” bombarderom, poznatijim pod oznakom JH-XX, čiji su koncept razvili stručnjaci Shenyang Aircraft Corporation. Prva ilustracija letelice objavljena je 2018. na naslovnoj strani prestižnog magazina “Aerospace Knowledge”.

Različiti zadaci

Zašto bi kineska vojska naručila dve vrste nevidljivih bombardera? Odgovor je jednostavan – H-20 zamenjuje brzinu većim dometom i kapacitetom tovara. Ideja je da takvi bombarderi neopaženo “osvoje” neprijateljsko nebo i izruče ubojite bombe i rakete.

Domet od 8.000 kilometara omogućava udare s druge strane Pacifika, posebno ako koristi dalekometne rakete, prenosi National Interest.

S druge strane, JH-XX bi imao kraći domet (1.500-2.500 kilometara) i manji tovarni prostor. Kretao bi se dva puta brže od zvuka, što u kombinaciji sa “smanjenim odrazom” daje male šanse presretačima i PVO sistemima. Posebno bi bio koristan u područjima sa složenom vazdušnom odbranom, gde ni H-20 ne bi prošao neopaženo.

Udari na moru

Naoružan raketama “vazduh-vazduh”, JH-XX može da izvodi takozvane hit-and-run napade na letelice podrške, ili nadolazeće bombardere. Ipak, najintrigantnija opcija jesu akcije na otvorenom moru.

Kineska mornarica koristi supersonične Xi’an JH-7 bombardere, ali oni traže podršku dalekometnih antibrodskih raketa i elektronskih ometača.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nevidljivi JH-XX mogao bi samostalno da priđe neprijateljskoj formaciji i izvrši napad, pre nego što odbrana reaguje.

Ukoliko je bombarder srednjeg dometa zaista u razvoju možda u narednom periodu saznamo više detalja, ili vidimo fotografije letelice. Do tada, čitava priča ostaje u domenu spekulacija.

 

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar