Kliničke slike teške i dramatične: Ovo su trenutno NAJKRITIČNIJA GODIŠTA među prijemima u kovid bolnicu

Među zaraženima u bolnici su i stariji bolesnici u veoma teškom stanju, te da oni imaju pridružene bolesti i obično su zaraženi od mlađih ljudi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Antonio Ahel/ATAImages, YouTube/Printscreen

Da mladi obolevaju od kovida svima je bilo jasno do početka, ali doskoro je čini se važilo pravilo da nema mnogo onih koji imaju ozbiljne posledice. Ipak, sa delta sojem u ovom četvrtom talasu izbila je epidemija mladih po kovid bolnicama. To potvrđuju i stručnjaci.

Poslednji slučaj u nizu koji je zabrinuo Srbiju bio je onaj o devojci koja ima samo 20 godina i leži u kovid bolnici u Batajnici. Pored toga što je mlada, ona je iz Beograda, apotekarka je i nevakcinisana. Ako uporedimo podatke koji stižu iz kovid crvenih zona, jasno je da se ona potpuno uklapa u profil pacijenta u četvrtom talasu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Da su mladi mahom hospitalizovani u novom epidemijskom talasu, povtrdila je i direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević.

– Najviše imamo mladih nevakcinisanih ljudi, više muškog pola nego ženskog pola – kaže doktorka Aždić Vukičević.

Otežano disanje, ekstremna malaksalost, ne javljaju se lekaru…

Ona je dalje pojasnila i u kakvom stanju dolaze.

– To su osobe između 30 i 40 godina starosti. Dolaze u ekstremno narušenom opštem stanju, sa povišenom temperaturom, otežanim disanjem i ekstremnom malaksalošću. Više dana leže kod kuće i ne javljaju se lekaru. Niko od njih nije vakcinisan – pojašnjava direktorka najveće kovid bolnice u Srbiji.

Ona je istakla da su njihove kliničke slike teške i dramatične, preko 20 odsto zahteva prijem u jedinicu intenzivne nege.

– Sve više među prijemima imamo godišta 1993, 1997, 1982, potom 1978, 1972. Manje od 10 odsto bolesnika su vakcinisani, a preko 90 procenata nevakcinisani – ističe doktorka.

Kako objašnjava, među zaraženima u bolnici su i stariji bolesnici u veoma teškom stanju, te da oni imaju pridružene bolesti i obično su zaraženi od mlađih ljudi.

“Nazire se tračak nade”

Stanje najmlađe pacijentkinje, apotekarke od 20 godina je, prema rečima doktorke, izuzetno teško.

– Međutim, nazire se tračak svetlosti na kraju tunela. Posle provedenih 12 sati u pron-poziciji (okrenuta da lezi na stomaku) uz svu neophodnu terapiju, ona je znatno bolje. Svi se borimo za nju, svim srcem – kaže direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Podsećamo, direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević rekla je za RTS da je kao lekara, čoveka i rukovodioca ove bolnice ova situacija brine, jer samo može da nasluti šta će biti za pet ili deset dana.

– Bolnica je prilično puna, od 700 bolesnika 620 je u jedinicama poluintenzivne nege, a 80 u jedinicama intenzivnog lečenja. Otvorena je još peta – jedinica spasa. Preko 20 odsto bolesnika zahteva intenzivnu negu, broj prijema svakog dana je između 40 i 70 – rekla je doktorka Adžić Vukičević.

BONUS VIDEO:

Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar