Kinezi razvijaju hipersonične DRONOVE: “Nevidljivi” mlaznjaci dobijaju opasnog rivala (VIDEO)

Ubojita tehnologija dugo je u fokusu vojne industrije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Zoya Rusinova / TASS / Profimedia

Hipersonične rakete i letelice već dugo su u fokusu vojne industrije. Globalnu trku u razvoju ovakvog naoružanja predvode Rusija, Amerika i Kina, o čemu smo ranije pisali.

Kina poseduje dva ubojita sistema koji uteruju strah u kosti (DF-17 i DF-ZF HGV), sposobna da nose konvencionalne i nuklearne bojeve glave, a kreću se brzinama između 5 i 10 maha.

Međutim, stižu vesti da su tamošnji stručnjaci napravili iskorak i u razvoju hipersoničnih dronova, čije postojanje predstavlja problem za najmodernije “nevidljive” mlaznjake.

Unapređen softver

Najveći izazov, kada je reč o hipersoničnim dronovima, jesu upravljačke kontrole, posebno u segmentu sletanja, prenosi EurAsian Times.

Kineski inženjeri unapredili su softver koji koristi brojne parametre, uključujući (promenjivi) vazdušni pritisak i nadmorsku visinu, da izabere jedan od tri modela za bezbedno spuštanje.

Ovakav sistem, navodno, koristiće novi dron čiji razvoj predstavlja državnu tajnu. Kina već poseduje futurističku letelicu Wuzhen 8 (WZ-8), mada njeni maksimalni dometi nisu poznati.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar