Tanja 20 godina LAGALA da je 11. septembra preživela masakr: Prava istina je zgrozila sve

Žena je tvrdila da se jedva izvukla, kao i da će je ta trauma progoniti dok je živa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: New York Daily News/mammamia.com.au printscreen

Tanja Hed bila je jedna od samozvanih preživelih ljudi tokom napada na njujorške Kule bliznakinje 11. septembra 2001. godine.

Dvadeset godina kasnije, o Tanji ponovo pišu svi, ali ne zbog “herojskog spasavanja” pred terorističkim napadom, već zbog toga što je otkriveno da je sve lagala. 

Tanja se predstavila kao žena iz Barselone koja je poslovno bila u Južnoj njujorškoj kuli kada su teroristi Al Kaide udarili avionom u zgradu. Ona se navodno u trenutku napada nalazila na 78. spratu, dakle jako daleko od prizemlja.

Priča koju je 2001. ispričala pogodila je sve Amerikance. Ma, ceo svet ju je citirao kao osobu koja je na volšeban način izbegla sigurnu smrt. Detalji koje je koristila u priči, naročito oni koji se tiču prolaska kroz hodnike i panična spuštanja niz stepenice, uverili su sve da su istiniti.

Dan koji je promenio svet: Teorije zavere i 10 pitanja o 11. septembru na koja još nemamo odgovor

– Dok sam trčala dole, jedan biznismen dao mi je svoj venčani prst i rekao kome da dam. Bio je na samrti, ležao je na podu kancelarije. Kasnije sam taj prsten odnela njegovoj ženi. I sama sam mislila na venčanje koje me je čekalo krajem godine. Prilikom bega mi je pomogla 24-godišnja Vels Krauter koja je spasila nekoliko osoba tada. Njoj je u drugoj kuli smrtno stradao verenik Dejv. Vels je nestala zauvek kada se srušila Južna kula.  Toliko sam smrti videla tokom bega u prizemlje da o tome nikad neću želeti više da pričam. To su sudbine koje sa sobom nosite u grob – rekla je tada Tanja Herd iz Barselone za kanal Investigation Discovery.

Tanja se u međuvremenu pridružila organizaciji Preživelih iz Kula bliznakinja. Čak je vremenom postala i predsednica. Uticala je na njujorške biznismene da sa Ground zero događajem ustanove Dan sećanja na žrtve.

A onda su vremenom njene priče počele da se dovode pod lupu sumnje. Kada je Njujork tajms pokušao da uđe u trag njenom poreklu i članovima porodice, ni na koga nisu naišli. Potom su došli do podataka da često otvara i zatvara bankovne račune.

Na kraju je detaljnom istragom otkriveno da Tanja 11. septembra 2001. godine nije ni bila u SAD, kao i da je njeno pravo ime Alisija Istiv Hed!

Došlo se do neverovatnih podataka i da je Tanja zaista Španjolka koja nikada pre 2003. godine nije ni kročila na tlo SAD. Zbog toga je valjda posle napada davala intervjue isključivo putem telefona ili i-mejlom.

– Tek 2003. godine je prvi put posetila SAD odnosno Njujork i to u društvu majke. Tada se i doselila ovde i učlanila se u društvo Preživelih iz Kula bliznakinja. Prethodno je godinama u Španiji učila engleski jezik i naučila ga je perfektno. Posle spasavanja je tvrdila da je gadno povredila ruku, slala je slike medijima. Kasnije se videlo da te povrede nisu bile tako ozbiljne kako ih je predstavljala. Mnogo toga prestalo je da štima u priči – piše Njujork tajms.

Kada je otkriveno da je Tanja lagala sve, što je najteže palo porodicama preminulih od 11. septembra, sve je u životu počelo da joj se ruši kao kula od karata. Izbačena je iz društva Preživelih, prestala je i da vodi računa o finansiranju projekata očuvanja uspomena na 11. septembar.

“Sledeća sedmica NAJTEŽA, biće to naš 11. septembar”: ALARMANTNO UPOZORENJE američkog stručnjaka!

Psiholozi su za njen slučaj imali odgovor. Uglavnom su tvrdili da se radilo o poremećaju pažnje i važnosti svog lika u stvarnom životu.

– To što je ona uradila zove se projektovanje fantastike u realan život. Ona je sve iz svoje mašte prenela u stvarnost, prestavši da vremenom pravi razliku u tome šta je realnost a šta ne. Naučila je detalje do savršenstva, verujući i sama u jednom momentu da je bila na licu mesta kad se horor dogodio. Samo ona zna zašto je želela da bude jedna od ‘preživelih’ – rekla je doktorka Robin Tom.

Obični Amerikanci danas osećaju prezir i gađenje prema Tanji, odnosno Alisiji.



Izvor: New York Daily News

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar