Objektiv intervju – Zoran Terzić: Nemam ja čarobni štapić, devojke su te koje su magične!

Svi uspesi odbojkašica Srbije vezuju se za selektora Zorana Terzića

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Renesansa ženske odbojke u Srbiji počela je dolaskom sada već legendarnog Zorana Terzića za kormilo reprezentacije 2002. godine. Upravo je trofejni stručnjak u poslednjih 15 leta najzaslužniji za čak 20 osvojenih medalja. Pojedinima je simpatičan, drugi smatraju da je mrgud i stalno nezadovoljan, ali niko ne može da mu ospori rezultate.

Nedavno je bogatoj kolekciji dodao i srebrno odličje sa Evropskog prvenstva u Beogradu, a u prvom delu intervjua za Objektiv, između ostalog, govorio je o poređenju sa čarobnjakom, igranju pred fenomenalnim navijačima u Štark areni i najdražim uspesima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Nažalost, nema to veze sa čarobnjakom i magičnim štapićem. Sreća je kada dobiješ izuzetnu generaciju, od koje možeš da oblikuješ ekipu da ima uspeha. Rekao bih da je to neki prvi uslov. Može trener da bude najbolji, dobar ili loš, ali ako nema s kim i čim da radi, onda njegovo znanje pada u vodu. Takođe, sreća je i da imamo talentovanih igračica, koje žele da igraju za reprezentaciju i nikada ne odbijaju poziv. U stvari, to je čarobni štapić, a na sve to se nadovezuje pomoć stručnog štaba, Odbojkaškog saveza Srbije i svih ostalih. Kada se sve to spoji u celinu, onda nije teško osvajati trofeje – istakao je Zoran Terzić na početku razgovora za Objektiv.

Malo je nedostajalo da Srbija prošle subote odbrani titulu na šampionatu Starog kontinenta?

– Slegli su se utisci i ta doza velike tuge posle utakmice je prošla. Drugačije gledamo na celu priču. Obično kada završimo sezonu objedinimo sve, od početka do kraja. Ova je bila veoma dobra, da ne kažem odlična za reprezentaciju. Uspeli smo na dva velika takmičenja da osvojimo medalju, što nijedna evropska zemlja osim nas nije uradila.

Foto: Starsport

Prvenstvo u Beogradu ostaće upamćeno i po svetskom rekordu, finalnu utakmicu protiv Italije posmatralo je čak 20.565 gledalaca?

– Sigurno je da nije bilo uobičajeno, nijedna od devojaka nije navikla na sličan ambijent. Nije to bio uzrok poraza, ali postojao je veliki pritisak na njima. Pitanje je kada će ponovo na ženskoj odbojci u Srbiji da bude taj broj navijača. Toliko ljudi, odlična atmosfera, zaista fenomenalan osećaj. To se ne ponavlja i pamti se ceo život.

Ne ističete u prvi plan osvajanje medalja na najvećim takmičenjima?

– I dalje tvrdim da je kontinuitet najveći uspeh naše reprezentacije. Naravno, ako si peti na svetu ili Olimpijskim igrama, ponovo postoji kontinuitet dobrih rezultata. Nismo Amerika ili Rusija, da na svakom takmičenju moramo da jurimo medalju i da je to sasvim normalno za nas. Takođe, ima zemalja koje su po svim merilima jače od nas, koliko je odbojka kod njih razvijena, da li imaju tradiciju, igračice, kakve uslove… Međutim, jedan dugačak vremenski period smo u vrhu evropske i svetske odbojke. Možda je bilo nekih padova, ali 20 medalja svakako je dokaz da se radilo kako treba. Počev od igračica, stručnog štaba, saveza, ako samo jedna karika u tom lancu nedostaje, onda teško da može da se uradi bilo šta.

Među brojnim vrednim dostignućima, koja biste izdvojili kao draža od ostalih?

– Postoji nekoliko takmičenja koja ostaju za sva vremena. Najveća sreća za nas bila je prva medalja na Svetskom prvenstvu u Japanu 2006. godine. Zatim prvo zlatno odličje na Evropskom prvenstvu u Beogradu 2011. godine, kada se po prvi put posle utakmice čula himna „Bože pravde”. E, to je doživljaj. Naravno, tu je i zlatno odličje na svetskom šampionatu 2018. A baš lično, mislim da je ova sezona, ako ne najbolja, verovatno jedna od najboljih – apostrofirao je Terzić.

U sutrašnjem izdanju Objektiva pročitajte šta je trofejni stručnjak govorio o smeni generacija, filmu „Prvih 20 godina”, doživotnom ugovoru na mestu selektora, da li žali što je prihvatio ponudu tadašnjeg predsednika Saveza Aleksandra Boričića da bude privremeno rešenje u reprezentaciji, ali i očekivanjima u novoj klupskoj sezoni na klupi Fenerbahčea. Takođe, sve što je rekao Zoran Terzić možete pročitati i u našim novinama Objektiv.

Piše: Uroš Selenić

Foto: Objektiv.rs

Bonus video:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar