DETALJAN Objektiv vodič za putovanja na omiljene destinacije: U JEDNU zemlju ne može bez vakcinacije

Od poslednje potrebne doze vakcine mora da prođe najmanje 14 dana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Epidemiološka situacija u Srbiji se iz dana u dan pogoršava, te ne čudi što su nas pojedine države skinule sa zelene liste bezbednih zemalja. Upravo to je juče uradila Nemačka, koja je pooštrila uslove za ulazak naših turista na svoju teritoriju, a malo pre nje putovanje su ograničile i Albanija i Rumunija. Objektiv vam donosi najnoviji pregled uslova za ulazak Srba u omiljene turističke destinacije, a svakako vam savetujemo da pre putovanja sve proverite na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, koje redovno ažurira informacije.

Austrija

Austrija traži sertifikat o vakcinaciji ili uverenje o preležanoj bolesti ili negativan test na kovid-19 (PCR ili antigenski), pod uslovom da je lice koje ulazi u zemlju u prethodnih 10 dana boravilo isključivo u jednoj od tzv. bezbednih zemalja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Priznaju se sledeće vakcine protiv kovida-19: “biontek/fajzer”, “moderna”, “astrazeneka”, “džonson&džonson”, “sinofarm”, “sinovak”, dok “sputnjik V” nije priznata vakcina.

Nemačka

Samo građani Srbije koji su potpuno imunizovani vakcinama protiv kovida 19 sledećih proizvođača: “Biontek/Fajzer”, “Moderna” ili “AstraZeneka” mogu da uđu u Nemačku.

Od poslednje potrebne doze vakcine mora da prođe najmanje 14 dana.

Sertifikat o vakcinaciji treba da bude na engleskom ili nemačkom jeziku na papiru ili u digitalnom obliku.

“Probudio” se virus SMRTONOSNIJI od korone: UBIO dečaka, a ovo su simptomi i kako se prenosi

Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak iako još nisu vakcinisana.

Mađarska

Za srpske putnike nije potrebna potvrda o vakcinaciji niti negativan PCR test za ulazak u Mađarsku.

Na snazi je obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru, tako da možete biti kažnjeni ako ne poštujete ovo pravilo.

Foto: Shutterstock

Crna Gora

Državljani Srbije mogu da uđu u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, uz poštovanje zdravstvenih mera.

Ekskurzije mogu da se održavaju pod ovim USLOVIMA: Mnoge škole već ODUSTALE

Turska

Za ulazak u Tursku potrebna je potvrda o potpunoj vakcinaciji ili potvrda o preležanom kovidu-19 u prethodnih šest meseci ili negativan PCR test urađen u poslednja 72 sata ili negativan antigenski test star do 48 sati

Deci mlađoj od 12 godina ulazak u zemlju je slobodan bez ikakvih uslova.

Hrvatska

Za ulazak u Hrvatsku neophodno je da se pokaže negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati ili potvrda o vakcinaciji ‒ ako je prošlo minimum 14 dana od primanja druge doze vakcine, a da ne bude starije od 270 dana od primljene druge doze (vakcine Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya – Sputnik V, Sinopharm) ili dokaz o preležanoj bolesti kovid-19 i primljenoj jednoj dozi vakcine unutar osam meseci od početka bolesti kovid-19, a vakcinacija je sprovedena pre manje od 270 dana.

GOLIM rukama se popeo na toranj visok oko 200 metara: Razlog je NEVEROVATAN (FOTO)

Bosna i Hercegovina

Državljani Srbije bez ograničenja mogu da uđu u ovu susednu zemlju ili da tranzitiraju preko teritorije BiH, ukoliko direktno ulaze iz Srbije.

Ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodno je da poseduju negativan PCR ili brzi antigenski test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova potvrdu o vakcinisanju za osobu koja je previše od 14 dana od dana dolaska na granični prelaz BiH primila drugu dozu vakcine ili prvu dozu, odnosno lekarsku potvrdu kojom se potvrđuje da je lice preležalo kovid-19 u periodu od 14 do 180 dana pre dolaska.

Foto: Shutterstock

Grčka

Za ulazak u Grčku potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenskitest ne stariji od 48 sati ili potvrda o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku (potvrda treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili potvrda o preležanom kovid-19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana deci do 12 godina starosti nije potreban nijedan dokument.

Albanija

Za Albaniju je potrebna potvrda o vakcinaciji (potrebno je da od datuma potpune vakcinacije proteknu najmanje dve nedelje) ili negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati) ili potvrda o preležanoj bolesti kovid-19 (validna do šest meseci nakon izlečenja)

Deci do šest godina starosti nije potreban nikakav dokument.

Iako ste primili obe doze vakcine, u pojedine države EU nećete moći da uđete bez testiranja na kovid-19.

Piše: Sanja Radovanović

BONUS VIDEO: 

OVU I DRUGE ZANIMLJIVE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU ZA 8. SEPTEMBAR

Foto: Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar