“Da nije bilo ustoličenja ostvario bi se TAMNI SCENARIO”: Dritan Abazović o događajima na Cetinju

Na pitanje imaju li informacije ko stoji iza protesta, Abazović je kazao da se vode operativni postupci prema više lica

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Potpredsednik Vlade Crne Gore i koordinator bezbednosnih službi Dritan Abazović oglasio se povodom ustoličenja mitropolita Joanikija i događaja koji su se desili na Cetinju protekla dva dana.

On je kazao da je najvažnije da se nakon protesta na Cetinju u Crnoj Gori sačuvao mir i ustavni poredak. Gostujući na Tv Vijesti on je saopštio da je policija položila veliki ispit i da “nikada profesionalnija akcija nije sprovedena.”

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Srazmerno onome što je bio rizik, sve je završeno na najbolji način – kazao je Abazović dodajući kako je put ka građanskom društvu trnovit.

Na pitanje imaju li informacije ko stoji iza protesta, Abazović je kazao da se vode operativni postupci prema više lica, uključujući i uhapšenog savetnika predsednika i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića.

Veljović pokušao nasilno da probije kordon policije i uspostavi komande

– Učinili smo sve da budemo suzdržani, a sukobi su počeli kada je Veljović pokušao nasilno da probije kordon policije i uspostavi komandu, po njegovoj proceni, kod određenih službenika Uprave policije. U tom momentu je bačen suzavac i dotad je policija nije imala nikakve želje i volje da se na bilo koji način suprotstavlja građanima. Sa Veljovićem je bio i poslanik DPS-a Miloš Nikolić.

Znamo da je poslanički klub DPS-a bio tamo, da je podstrekivanje na protest koji nije bio prijavljen rađeno od strane DPS-a, da je tamo bio predsednik države i glavni specijalni tužilac. Svi oni na neki način snose odgovornost za ono što se desilo, a istrage i operativni podaci će govoriti o drugim segmentima – rekao je.

Dodao je da bi se, da nije bilo ustoličenja Joanikija na Cetinju, država veovatno uvela u anarhiju i ostvario “tamni scenario koji su priželjkivale kriminalne grupe bliske DPS-u i verovatno deo ljudi van Crne Gore.

– Nisam bio na sastanku kod premijera Krivokapića jer sam bio sa menadžmentom policije i ministrom. Određivanje zadržavanja do 72 Veljoviću jedina je ispravna odluka Tužilaštva. Hvala što nismo ponovo iznenađeni neprijatno – kazao je on.

Upokojen je Milov kriminalni karakter

Povodom izjave predsednika Đukanovića, da su današnja zvona nakon ustoličenja zapravo bila zvona “upokojenja misiji SPC i cetinjske Mitropolije u crnogorskom prestonom gradu”, Abazović je kazao da je danas “upokojen njegov kriminalni karakter”.

– DPS je od faktora mira i stabilnosti, sada i za međunarodnu zajednicu postao grupacija koju, osim što ih prati kriminalni bekgraund, sada prati i ekstremizam sa elementima terorizma. Zašto kažem elementima terorizma, zato što je primetno da su se određena lica naoružavala na Cetinju – kazao je Abazović, dodavši da policija istražuje te informacije. – Oni su se nekako isturili kao inicijatori koji su najviše zalagali za scenario koji je trebalo da ima fatalne posledice. To je bio pokušaj da se Crna Gora uvede u trajnu destabilizaciju i sa elementima disolucije. Tu komponentu svako odgovoran, ako postoji u Tužilaštvu, ne sme da zanemari.

BONUS VIDEO:



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar