On ne voli da ga tretirate kao dete: Pet stvari zbog kojih muškarci odlučuju da NAPUSTE svoje supruge

Oko kojih stvari se vi najčešće raspravljate sa svojim partnerom?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, ilustracija

Na početku braka uglavnom cveta ljubav, a tek kasnije se parovi suočavaju sa ozbiljnijim problemima.

Sasvim je normalno da se ne možete konstantno slagati sa nekim sa kim provodite po 24 sata dnevno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Bračni i porodični terapeut Rosana Sni je objasnila, na osnovu svog dugogodišnjeg rada, kako vremenom muškarci počinju da menjaju mišljenje o svojim suprugama.

Izdvojila je neke uobičajene razloge i ponašanja s obe strane koji mogu dovesti do toga da muževi počnu da osećaju mržnju ili odbojnost prema svojim izabranicama.

1. Misli da doprinosi više od supruge

Jedan od njenih klijenata, nazvala ga je Majk, tvrdio je da mrzi svoju suprugu, govorio je da je lenja i da ne radi ništa što se tiče pokućstva i brige oko dece. Koliko god je puta zamolio za pomoć, odbijala je govoreći da je zauzeta. Počeo je da oseća odbojnost prema njoj, što je dovelo do toga da razmišlja o razvodu.

Foto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

Terapeut ističe da je u vezi važna ravnoteža. Partneri treba da razgovaraju, dogovaraju se oko kućnih poslova, plaćanja računa, dece i slično. U ovom slučaju, na Majku je bio teret organizovanja i čišćenja kuće. Kad mu je to nakon nekoliko godina postalo suviše naporno, digao je ruke od vođenja domaćinstva.

2. Tretira ga kao dete

– Toliko puta sam čula kako žene o mužu kažu “Kao da imam troje dece!” Zamislite kako je to kad vas smatraju trećim detetom – kaže Rosana.

Bračni savetnik Šeri Stritof o tom problemu kaže da stavljanje sebe u ulogu roditelja, a partnera u ulogu deteta, može biti ponižavajuće i kontraproduktivno. Partner bi mogao da vam zameri što preuzimate kontrolnu ulogu u vezi, što može ozbiljno narušiti vaš brak.

Foto: Shutterstock, ilustracija

Sni je razgovarala s mnogim muževima koji se osećaju inferiorno zato što ih supruge tretiraju kao decu i razgovaraju s njima kao da su nedorasli. To sigurno neće stvoriti tople osećaje u muškarcu, nego upravo suprotno.

3. Neko previše troši

Mnoge veze su se raspale zbog novca, a jedan od problema može biti preveliko rasipništvo jedne strane. Primera radi, suprug štedi za obnovu kuće, a onda otkrije da je supruga dobar deo novca potrošila. Naravno da će se prva strana naći uvređenom.

Ako partner uviđa svoju grešku, pola problema je rešeno, kaže Rosana Sni. Potrebno je još da nauči da kontroliše potropnju, u čemu će mu pomoći odgovorniji partner. Jedan od načina je dogovoriti se da svaka strana može da potroši određen iznos mesečno kako god želi.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

4. Seks

U početku veze postoji velika seksualna privlačnost između partnera, ali negde posle dvoje dece, uz puno radno vreme i niz drugih obaveza ženama često ne ostaje snage za vođenje ljubavi.

– Znam da vam nije namera postići da se vaš suprug oseća nevoljeno i neželjno, ali ako ga stalno odbijate, verovatno će se osećati baš tako. Nažalost, to utiče na odnosu u celini i najverovatnije će dovesti do udaljenosti i ogorčenosti – kaže Sni.

Uskraćivanje odnosa može dovesti do toga da muž oseća odbojnost prema supruzi, pogotovo ako on ima normalne ili jače seksulne apetite.

Foto: Shutterstock

5. Uvrede

Normalno je da se parovi svađaju tokom veze jer je ipak reč o dvoje različitih ljudi. Ali, postoje konstruktivne svađe, koje završavaju rešavanjem problema i one koje ne vode nikuda.

– Naravno, može vam smetati loše ponašanje, ali nema potrebe za vređanjem – kaže Rosana Sni.

Izbegavajte konstrukcije poput “Ti nikad…” ili “Ti uvek…” jer to uglavnom nije istina. Treba se boriti pošteno i rešiti problem, a ne međusobno se optuživati.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar