Ako vas često muči bol ili kiselina u želucu, najverovatnije je problem u vašoj ishrani.
Ukoliko ovi problemi traju duže vreme, probajte da korigujete neke od svojih loših navika.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Stručnjaci navode sedam namirnica koje biste morali da izbacite iz ishrane, ili bar da maksimalno smanjite njihovu konzumaciju.
Začinjena i pržena hrana
Začinjena hrana može lako izazvati kiselinu i navodi se kao okidač koji se nalazi na samom vrhu liste ovih namirnica. Odmah iza nje, nalazi se i pržena hrana.
Čokolada
Čokolada je bogata mastima, kofeinom i kakaom. Ova tri sastojka su glavni uzroci kiseline u želucu.
Gazirana pića
Soda vam može pomoći da vam olakša probavu nakon teškog jela. Međutim, mehurići gaziranih pića šire se u želucu, a to povećava pritisak i dovodi do kiseline.
Meso
Visoki sadržaj trans-masti u crvenom mesu može biti loš za probavu. Umesto masnog mesa, birajte piletinu, ćuretinu i ribu.
Sir
Punomasni sirevi i maslac mogu da budu okidači pojave kisleine u želucu.
Alkohol
Piva i vino spadaju u kisele napitke koji stvaraju nelagodu u stomaku.
Kafa
Šoljica kafe može olakšati glavobolju. Međutim, ona je bogat izvor kofeina, a kofein je jedan od glavnih uzroka kiseline, a naročito ako kafu pijete na prazan stomak.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)