Muči vas bol i kiselina u želucu? Sedam namirnica koje odmah morate da izbacite iz ishrane

Vreme je da promenite loše navike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Ako vas često muči bol ili kiselina u želucu, najverovatnije je problem u vašoj ishrani.

Ukoliko ovi problemi traju duže vreme, probajte da korigujete neke od svojih loših navika.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stručnjaci navode sedam namirnica koje biste morali da izbacite iz ishrane, ili bar da maksimalno smanjite njihovu konzumaciju.

Začinjena i pržena hrana

Začinjena hrana može lako izazvati kiselinu i navodi se kao okidač koji se nalazi na samom vrhu liste ovih namirnica. Odmah iza nje, nalazi se i pržena hrana.

Čokolada

Čokolada je bogata mastima, kofeinom i kakaom. Ova tri sastojka su glavni uzroci kiseline u želucu.

Foto: Igor Normann / Alamy / Alamy / Profimedia

Gazirana pića

Soda vam može pomoći da vam olakša probavu nakon teškog jela. Međutim, mehurići gaziranih pića šire se u želucu, a to povećava pritisak i dovodi do kiseline.

Meso

Visoki sadržaj trans-masti u crvenom mesu može biti loš za probavu. Umesto masnog mesa, birajte piletinu, ćuretinu i ribu.

Foto: RICARDO ARIAS, LATIN STOCK / Sciencephoto / Profimedia

Sir

Punomasni sirevi i maslac mogu da budu okidači pojave kisleine u želucu.

Alkohol

Piva i vino spadaju u kisele napitke koji stvaraju nelagodu u stomaku.

Foto: Robert Neumann / Panthermedia / Profimedia

Kafa

Šoljica kafe može olakšati glavobolju. Međutim, ona je bogat izvor kofeina, a kofein je jedan od glavnih uzroka kiseline, a naročito ako kafu pijete na prazan stomak.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar