Mileta Pavićević Čiča: Preti se prolivanjem KRVI na Cetinju, NAPADI na SPC krenuli još za vreme komunista

Pavićević je podsetio da ovakva situacija nije nova u Crnoj Gori

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Nastavak napada na Svetosavsku crkvu u Crnoj Gori ne jenjava, a preti se prolivanjem krvi na Cetinju 5. septembra u svetinji Cetinjskog manastira na ustoličenju 56. crnogorskog mitropolita, rekao je vojvoda Mileta Pavićević Čiča.

– Svaka država i narod bili bi radosni zbog dolaska Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Porfirija čija ruka će ustoličiti mitropolita crnogorsko – primorskog gospodina Joanikija na Cetinju – rekao je on, pišu Novosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pavićević je podsetio da ovakva situacija nije nova u Crnoj Gori i da ima koren u bliskoj prošlosti, odnosno, da zatiranje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori seže od dukljanskih komunista.

– Nažalost, podsećam da ovo nije ništa novo jer ima koren u bliskoj prošlosti. Zatiranje SPC u Crnoj Gori od dukljanskih komunista je bilo sistemsko i brutalno. Bio sam svedok i neposredni učesnik sukoba 1991. godine. Verujem da su komunisti shvatili da će novi Mitropolit Amfilohije krenuti u obnovu svetinja i sveštenstva, pa su nahuškali cetinjsku omladinu da na Petrovdan napadne vernike i manastir. Oko nas su letele kamenice, pa čak i sekire i dosta je vernika tada povređeno. Da se država tada obračunala sa izgrednicima, verujem da danas ne bi bilo ovoga što gledamo, i još na stotine napada na naše svetinje, mitropolite, vladike, sveštenstvo.

Joanikije pred USTOLIČENJE: Neka izvinu Cetinjani, još nisu napravili SVOJU državu koja se naziva Cetinje

– Posebno su bili agresivni u poslednjih 15 godina i u vreme svetih litija, a nastavilo se. Iako je došlo do promene vlasti nastavlja se progon Crkve i vernika. Ne postoji drugo objašnjenje nego da je sve to deo plana koji je trebalo da kulminira ozakonjivanjem progona SPC iz Crne Gore i otimanjem njene imovine prošle godine, čemu se isprečio ceo pravoslavni narod u Crnoj Gori i oborio sramnu komunističko – depesovsku vlast posle 75. godina.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar