Kako deluje TREĆA DOZA? Evo šta se dešava ako je primimo pre vremena i koju vakcinu odabrati

Iako su se neki građani našli pred nedoumicom na pomen treće doze vakcine protiv kovida-19, da je ovo uobičajena je praksa u vakcinologiji koja pojačava naš imunitet, potrvđuje i čuveni epidemiolog dr Radmilo Petrović

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs, Freepick, TANJUG/ ZORAN ZESTIC/nr

Sprovođenje imunizacija trećom dozom vakcine protiv koronavirusa u Srbiji počelo je 17. avgusta ove godine, ali su, ipak, neki ljudi i dalje u nedoumici da li je ova “buster” doza zaista neophodna, kome se preporučuje, i koju vakcinu odabrati. Pitali smo epidemiologa dr Radmila Petrovića zbog čega se ona preporučuje, kako ljudski organizam reaguje na nju i zbog čega je naznačeno da se primenjuje tek šest meseci posle primanja revakcine.

– Treća doza vakcine nije nikakvo iznenađenje i to je potpuno normalna strategija. Ona se prima posle šest meseci, zato što se pretpostavlja, a sada je to gotovo sigurno potvrđeno, da nakon tog perioda imunitet koji je postignut nakon dve doze cepiva počinje naglije da opada. Stoga, kako bismo produžili taj imunitet i sačuvali zdravlje i u neku ruku ga “obezbedili” za naredni period, mi primamo treću dozu – govori Petrović i dodaje da će se, verovatno, kroz godinu ili dve primati i četvrta doza, naglašavajući da je to sada na nivou ispitivanja i da zahteva protok vremena kako bi se mogli izvesti relevantni zaključci.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, ukoliko se dogodi da neko od pacijenata primi treću dozu pre naznačenog roka, odnosno pre isteka šest meseci od primanja druge doze, dr Petrović objašnjava da organizam potpuno spreman reaguje na nju, ali otkriva i zbog čega nešto slično ne bi trebalo da se praktikuje.

– Ukoliko se, mada teško je to moguće, dogodi da neko pre tih šest meseci primi treću dozu, važno je da zna da mu se ništa loše neće dogoditi. On će steći svakako taj imunitet, s tim što će u tom slučaju taj imunitet kraće trajati. Šest meseci je neko optimalno vreme koje je izabrano.

Foto: Privatna Arhiva

Neke od čestih polemika u javnosti ticale su se nedoumica oko toga – koju vakcinu odabrati za treću dozu. Ipak, kao što je i više puta potvrđeno, građani mogu izabrati bilo koje od ponuđenih cepiva, sa čim se slaže i Petrović:

– Za treću dozu možemo primiti vakcinu bilo kog proizvođača. Ja bih savetovao da se primi ista vakcina koju smo izabrali za inicijalnu vakcinaciju ili revakcinaciju, ali svaka je nesumnjivo dobra i preporučena – zaključio je on.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar