Patite od anemije? 11 super namirnica koje su bogate toliko važnim GVOŽĐEM

Prvi korak je da odmah promenite način ishrane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Mike Kemp / Tetra Images / Profimedia

Prema procenama stručnjaka, skoro trećina svetske populacije boluje od malokrvnosti ili anemije.

Postoji nekoliko vrsta anemije, a njen najčešći uzrok je gubitak gvožđa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Malokrvnost treba ozbiljno shvatiti jer ona može da bude indikator drugih, ozbiljnijih oboljenja.

Ono što možete odmah da uradite je da prilagodite svoju ishranu, i okrenete se namirnicama koje sadrže dosta gvožđa.

1. Ukoliko jedete meso, govedina je dobar izvor gvožđa. Oko 170 g govedine sa roštilja sadrži oko 3,2 mg gvožđa. Pogodnost upotrebe govedine jeste to što se u proizvodima životinjskog porekla gvožđe nalazi u fero-obliku, u kom se najbolje apsorbuje.

Foto: RICARDO ARIAS, LATIN STOCK / Sciencephoto / Profimedia

2. Meso živine (ćuretina, pačetina ili piletina) takođe može da obezbedi unos gvožđa, mada značajno manje u odnosu na govedinu. Sto grama pačetine sadrži oko 2,3 mg gvožđa, dok ćuretina i piletina imaju oko 1 mg.

3. Tamnozeleno lisnato povrće, kao što su spanać ili blitva, takođe je bogato gvožđem.

Foto: – / Digifoodstock / Profimedia

4. Riba je bogata proteinima, a manje masne vrste mogu biti dobar izvor gvožđa. Posebno se preporučuju tuna, sardina i skuša.

5. Škampi ili ostrige prava su poslastica za one koji uživaju u porciji morskih plodova, a pored ukusnog obroka, dobija se zdrav izvor različitih nutrijenata, uključujući i gvožđe.

6. Ukoliko ne jedete namirnice životinjskog porekla, tofu može da pomogne da se obezbedi optimalan unos gvožđa. Pored tofua, biljni izvori ovog minerala mogu biti mahunarke – grašak, pasulj ili sočivo.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

7. Pahuljice od integralnih žitarica preporučuju se kao deo zdrave i raznovrsne ishrane. Pored minerala, celo zrno žitarica značajan je izvor biljnih vlakana koja doprinose poboljšanju probave.

8. Jaja, iako se nekad pominju u negativnom kontekstu zbog masnoće sadržane u žumancetu, odličan su izvor velikog broja nutrijenata, uključujući gvožđe.

9. Koštunjavo i sušeno voće dobar je izvor vitamina, dobrih masti, a može da posluži i kao izvor gvožđa. Posebno se preporučuju brusnica, borovnica, šljive i urme.

10. Sveže voće, takođe, može da sadrži gvožđe. Lubenica je obično asocijacija na letnje osveženje, ali ona je mnogo više od toga. Jedan komad lubenice može da sadrži 0,7 mg gvožđa, pet smokvi oko 1 mg, a jedna jabuka oko 0,5 mg gvožđa.

Foto: MAXIMILIAN STOCK LTD / Sciencephoto / Profimedia

11. Crna čokolada sadrži više kakaoa i takođe je dobar izvor gvožđa. Naravno, kao i sve poslastice, čak i ova zdravija čokolada trebalo bi da se konzumira umereno.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, anemija.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar